Columbia cuprinsă de un rău misterios: 200 de fete în spital

(photos.com)

În Columbia, aproximativ 200 de fete cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani se simt rău. Părinţii se tem că aceste cazuri pot fi legate de administrarea unui vaccin împotriva cancerului de col uterin, dar experţii naţionali au exclus orice legătură între starea fetelor şi vaccin. Ministerul columbian al Sănătăţii consideră că îngrijorările sunt nefondate, în timp ce autorităţile farmaceutice dau asigurări că toate loturile de vaccin sunt conforme cu standardele de calitate şi siguranţă.

Acest fenomen se înregistrează în El Carmen de Bolivar, un oraş de 95.000 de locuitori de pe coasta Mării Caraibilor. Cazurile au început să apară în luna mai, fetele fiind internate în spital cu simptome de leşin, pierderea sensibilităţii la nivelul mâinilor şi dureri de cap.

Deoarece cauzele nu sunt clare, în opinia unora, în oraş ar putea izbucni un caz de isterie în masă, a relatat joi RaiNews.

Părinţii fetelor, toate cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani, se tem că aceste cazuri ar putea fi legate de recenta administrare a vaccinului împotriva cancerului de col uterin, Gardasil, dar experţii naţionali de toxicologie au exclus orice legătură şi Alejandro Gaviria, ministrul columbian al Sănătăţii, a afirmat că îngrijorările cu privire la vaccin sunt nefondate. Gaviria a criticat, de asemenea, mass-media - care a urmărit îndeaproape cazul – deoarece ar fi stârnit panică pe scară largă.

Între timp, locuitorii din El Carmen de Bolivar au demonstrat paşnic pe străzile din oraş, cerând deschiderea unei investigaţii aprofundate.

În replică, purtătorul de cuvânt al companiei farmaceutice Merck pentru America Latină, Veronica Trulin, a declarat că toate loturile de vaccin, inclusiv cele trimise în Columbia, îndeplinesc toate standardele de calitate şi siguranţă cerute. "Nu comentăm speculaţiile cu privire la produsele noastre", a adăugat Trulin.

Este de menţionat, totuşi, că numai în weekendul trecut au fost internate în spital 120 de fete, punând sub presiune capacitatea instituţiei sanitare din oraş.

Primarul oraşului, care este şi doctor, a afirmat că niciunul dintre aceste simptome nu le pune viaţa în pericol, adăugând că toate fetele au fost deja externate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură