Comandant american: Retragerea SUA din Siria va începe “probabil în câteva săptămâni”

Generalul american Joseph Votel.
Generalul american Joseph Votel. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Generalul Joseph Votel, şeful Comandamentului Central al armatei SUA (CENTCOM), a declarat că retragerea trupelor americane din Siria va începe probabil în câteva săptămâni.

Votel a precizat duminică faptul că momentul exact al procesului de retragere depinde totuşi de situaţia din Siria, unde aproximativ 2.000 de soldaţi americani ajută o alianţă siriană arabo-kurdă să lupte împotriva ultimelor elemente ale grupului jihadist Statul Islamic, potrivit RFE/RL.

Au existat informaţii contradictorii privind retragerea trupelor americane, unele rapoarte susţinând că aceasta ar fi început deja.

Discutând cu reporterii la bordul unui avion militar american în timpul unei călătorii spre Orientul Mijlociu, Votel a afirmat că “în termeni ai retragerii... cred că ne aflăm acolo unde ne-am dorit să fim”.

“Mutarea oamenilor este mai uşoară decât mutarea echipamentelor şi, astfel, ceea ce încercăm acum să facem este oarecum să scoatem acele materiale şi echipamente de care nu avem nevoie”, a declarat generalul.

Generalul nu a menţionat o perioadă de timp necesară pentru finalizarea retragerii.

Preşedintele american Donald Trump i-a surprins pe mulţi congresmani americani şi aliaţi internaţionali în decembrie 2018, când a anunţat că intenţionează să retragă toţi cei 2.000 de soldaţi americani din Siria. Trump a precizat la acea vreme că trupele nu mai sunt necesare din moment ce Statul Islamic a fost învins.

Trump a fost criticat de republicani, democraţi şi unii oficialii străini, aceştia susţinând că ar fi o retragere a trupelor americane planificată în grabă, mulţi considerând că luptătorii kurzi din Siria vor rămâne la dispoziţia turcilor şi că decizia reprezintă o victorie a Rusiei şi Iranului, ambele susţinând regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Votel a provocat agitaţie în SUA în 5 februarie când a declarat Comisiei pentru Servicii Armate din Senat că nu a fost consultat înaintea anunţului privind retragerea soldaţilor americani din ţara arabă.

De asemenea, Votel a declarat reporterilor, în timpul călătoriei, că el nu consideră că SUA va creşte în mod semnificativ numărul soldaţilor din Irak, unde aproximativ 5.000 de soldaţi ajută Bagdadul în lupta împotriva Statului Islamic şi acţiunile de a preveni o relansare a grupului terorist.

“Cred că va rămâne mai mult sau mai puţin constant”, a afirmat el despre numărul trupelor americane din Irak.

Acele comentarii au fost urmate în 3 februarie de remarci ale preşedintelui Trump, care a susţinut că este importantă menţinerea unei prezenţe militare în Irak astfel încât SUA să poată monitoriza Iranul, “deoarece Iranul este adevărata problemă”.

Preşedintele irakian Barham Salih a declarat în 4 februarie că Trump nu a cerut permisiunea Bagdadului ca soldaţii americani staţionaţi în Irak să “monitorizeze Iranul”.

Mai mult, preşedintele irakian a afirmat că “este un interes fundamental ca Irakul să aibă relaţii bune cu Iranul” şi cu alte ţări învecinate.

“Nu împovăraţi Irakul cu propriile voastre probleme”, a adăugat Salih.

Irakul a încercat să echilibreze relaţiile cu SUA, care furnizează suport financiar şi militar, şi cu Iran, care are o influenţă semnificativă în rândul membrilor populaţiei şiite irakiene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe