Comandant britanic de top iscă o dispută publică cu SUA pe tema Iranului

Portavionul american, USS Abraham Lincoln.
Portavionul american, USS Abraham Lincoln. (Getty Images)

Un bizar schimb public de replici a avut loc între armata SUA şi cel mai apropiat aliat militar al său în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc marţi la Pentagon, când un comandant de rang înalt britanic responsabil cu forţele coaliţiei anti-ISIS a respins afirmaţiile făcute de Casa Albă cu privire la ameninţarea intensificată din partea Iranului, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Nu, nu există o ameninţare amplificată din partea forţelor susţinute de iranieni în Irak şi Siria”, a afirmat general-maiorul britanic Christopher Ghika, comandant adjunct al coaliţiei conduse de SUA, în cadrul unei şedinţe informative ce a avut loc printr-o legătură video din Bagdad, ca răspuns la o întrebare a CNN. “Avem cunoştinţă de această prezenţă, în mod evident. Şi monitorizăm grupurile militante şiite. Dacă nivelul de ameninţare pare să crească, atunci vom amplifica măsurile de protecţie ale forţei în mod corespunzător”.

Remarcile comandantului britanic au declanşat o rară şi rapidă mustrare din partea părţii americane după câteva ore, când Comandamentul Central al armatei SUA (CENTCOM) a publicat propria declaraţie în care a criticat afirmaţiile generalului britanic etichetându-le ca fiind inexacte, insistând că trupele coaliţiei din Irak şi Siria se află într-o “stare de alertă ridicată” din cauza “ameninţării iraniene”.

“Comentariile recente ale comandantului adjunct al OIR [Operaţiunea Inherent Resolve] nu sunt în concordanţă cu ameninţările credibile şi identificate de serviciile de informaţii ale SUA şi aliaţilor în ceea ce priveşte forţele susţinute de iranieni în regiune”, potrivit declaraţiei CENTCOM, care mai precizează că OIR se află acum la un nivel ridicat de alertă “şi noi continuăm să monitorizăm îndeaproape ameninţări credibile şi potenţial iminente pentru forţele americane din Irak”.

Declaraţia americanilor a sugerat chiar că generalul britanic nu înţelege nivelul de pregătire al trupelor şi starea de alertă a soldaţilor aflaţi sub comanda sa.

Publicaţia The Guardian a notat: “Comentariile au alimentat temerile că informaţii inventate sau exagerate ar putea fi folosite de membri agresivi ai administraţiei [SUA] conduşi de consilierul pentru securitate naţională John Bolton pentru a promova ideea războiului împotriva Iranului, într-o manieră care aminteşte de comasarea militară ce a dus la invazia Irakului”.

Incredibila ciocnire publică a celor doi aliaţi are loc în contextul în care grupul de luptă condus de portavionul USS Abraham Lincoln este în drum spre Golful Persic, împreună cu un grup de bombardiere B-52 care monitorizează spaţiul aerian din Qatar. De asemenea, armata SUA a trimis în regiune şi o baterie de rachete Patriot.

În plus, Departamentul de Stat american a ordonat marţi evacuarea imediată a personalului auxiliar al Ambasadei SUA din Bagdad ca urmare a unor ameninţări iraniene nespecificate.

Washingtonul şi Teheranul au schimbat recent ameninţări privind lansarea unui conflict direct, iar Iranul a ameninţat că va bloca Strâmtoarea Ormuz în cazul în care americanii vor încerca să aducă la zero exporturile de petrol iranian.