Comisia Europeană alocă Moldovei 11,6 milioane de euro pentru reforma energetică

(photos.com)

Comisia Europeană va aloca Republicii Moldova, până la finele anului 2014, cea de-a treia tranşă în valoare de 11,6 milioane de euro, pentru reforma în sectorul energetic, au anunţat luni într-o conferinţă de presă vicepremierul Andrian Candu, ministru al Economiei, şi şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola, informează Moldpres.

Programul de Suport Bugetar oferit de Uniunea Europeană pentru reformarea unui sector cheie al economiei moldoveneşti se va ridica la o valoare totală de 42,6 milioane de euro.

„Acest Program va da un impuls semnificativ pentru implementarea reformelor în sectorul energetic, sporirii securităţii livrărilor de energie, dezvoltării unui mediu mai eficient din punct de vedere energetic şi modernizării întregii ramuri”, a declarat Andrian Candu.

Banii de la UE vor fi investiţi în realizarea Planului de Acţiuni privind eficienţa energetică, pregătirea şi adoptarea legislaţiei prevăzute în matricea de politici, armonizarea legislaţiei primare şi secundare cu aquis-ul comunitar. Un alt obiectiv este promovarea eficienţei energetice şi a energiei regenerabile, dezvoltarea şi punerea în aplicare a mecanismelor de finanţare dedicate, a menţionat ministrul Economiei.

Potrivit acestuia, sectorul energetic este printre primele sectoare în Republica Moldova, în care acquis-ul comunitar este implementat cel mai mult, fapt ce rezultă şi din angajamentele asumate în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice.

Prima tranşă, în valoare de 13 milioane de euro a fost transferată în bugetul de stat al Republicii Moldova în 2012, anul lansării Programului. Cea de-a doua tranşă, în valoare de 11,6 milioane de euro, a intrat în conturile Ministerului Finanţelor în decembrie 2013.

Prin intermediul Programului „Suportul reformei în sectorul energetic”, Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova 42,6 milioane de euro ca suport financiar pentru diversificare energetică, conectarea la piaţa energetică a UE, precum şi pentru promovarea eficienţei energetice şi a energiei regenerabile. Acest Program face parte din cele cinci operaţiuni de suport bugetar ale UE în valoare de peste 216 milioane de euro, ce se află în curs de implementare în diverse sectoare ale economiei naţionale.

Uniunea Europeană va aloca, de asemenea, 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni pe segmentul Ungheni-Chişinău în scopul asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze a municipiului Chişinău, cel mai mare consumator de gaze din Republica Moldova. Această plată suplimentară va fi efectuată în anul 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe