Comisia Europeană, îngrijorată de ordonanţa pe Justiţie adoptată de Guvern

Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare cele mai recente evoluţii privind statul de drept în România, este mesajul venit dinspre Comisia Europeană, după ce Guvernul a adoptat o OUG pe legile Justiţiei.
Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

Comisia Europeană „urmăreşte cu mare îngrijorare” noile modificări operate de Guvern prin ordonanţa de urgenţă în domeniul justiţiei, care „par a fi în contradicţie” cu recomandările din Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Bruxelles-ului, a declarat, miercuri, pentru Hotnews, un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Christian Wigant, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a mai declarat că cele mai recente modificări o iau pe o altă cale faţă de recomandările din MCV.
Principalele declaraţii ale lui Wigant, conform sursei citate:

  • ​​„Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare cele mai recente evoluţii privind statul de drept în România. Atât conţinutul, cât şi procedura ultimei modificări, prin ordonanţe de urgenţă, fără consultări cu sistemul judiciar şi părţile interesate, par a fi în contradicţie directă cu recomandările Comisiei din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), aprobat de toate statele membre. Prin urmare, Comisia va solicita explicaţii din partea guvernului român cu privire la ultimele modificări.
  • Doresc să vă reamintesc că raportul nostru din noiembrie îndeamnă România să "implementeze un sistem solid şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, pe baza sprijinului Comisiei de la Veneţia".
  • Aşa cum am mai spus, România trebuie să pună urgent procesul de reformă pe cursul bun. Aceasta înseamnă a merge înainte, nu înapoi şi abţinerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani.

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor Justiţiei care conţine o serie de prevederi controversate ce au fost criticate dur de preşedintele României, de DNA, de DIICOT, de Opoziţie, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi de procurorul general Augustin Lazăr.

Ordonanţa adoptată la iniţiativa lui Tudorel Toader face, potrivit criticilor, un adevărat "stat în stat" din Secţia pentru investigarea magistraţilor, şeful acestei structuri fiind scos de sub autoritatea procurorului general. De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii este eliminată din numirea şefilor marilor Parchete, avizul urmând să fie dat de plenul CSM.

O altă modificare importantă este că procurorii nu mai pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României, iar interimatul nu poate depăşi 45 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne