Comisia Juridică, undă verde pentru abrogarea recursului compensatoriu. PSD a încercat să dea vina pe judecători

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor au dat undă verde abrogării recursului compensatoriu, lege care a scos de după gratii un număr uriaş de infractori, printre care violatori, criminali, pedofili. Propunerea a fost aprobată în unanimitate, deci inclusiv de PSD.

Concret, astăzi au fost dezbătute două proiecte iniţiate de PNL şi USR, Ministerul Justiţiei venind cu o propunere de text de normă tranzitorie, arătând că acesta a fost agreat cu PNL şi USR.

Proiectul de lege va merge spre Camera Deputaţilor, care va da miercuri votul final.

Potrivit unui amendament susţinut de PNL şi USR, vor beneficia de efectele recursului compensatoriu persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi.

La dezbatere a luat parte şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, acesta susţinând că siguranţa cetăţenilor trebuie să fie principală prioritate şi că va merge la CEDO pentru a explica faptul că în România "a devenit intolerabilă starea de nesiguranţă iar numărul de infracţiuni comise e mai mult decât îngrijorător" şi nici un stat din UE nu îşi poate permite să se joace cu situaţia propriilor cetăţeni şi cu starea lor de siguranţă.

De asemenea, Predoiu a explicat că Ministerul Justiţiei are în plan angajarea a 650 de ofiţeri de probaţiune.

"Ministerul Justiţiei sprijină abrogarea recursului compensatoriu printr-o lege. În Parlament sunt două proiecte de lege de abrogare a recursului compensatoriu, una a PNL, una a USR. Le considerăm la pachet. Sprijinim măsura de abrogare a recursului compensatoriu pentru că fără a ignora problemele pe care trebuie să le rezolvăm în sistemul penitenciar, probleme care de prea multă vreme au fost ignorate, trebuie să punem mai presus de orice siguranţa cetăţenilor. Nu există nimic mai presus de siguranţa fizică şi psihică a cetăţenilor. Azi dimineaţă MJ a elaborat un text de normă tranzitorie, am lucrat asupra propunerilor existente pe ordinea de zi. (...) Am lucrat împreună cu parlamentarii PNL şi USR, s-a ajuns la un text comun. Sper să fie de acord şi reprezentanţii celorlalte partide", a declarat Predoiu.

Pe de altă parte, PSD a apărat recursul compensatoriu, invocând în principal CEDO şi posibilele penalităţi pe care România le-ar putea plăti. Mai mult, PSD a susţinut, prin Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, că recursul compensatoriu a fost prezentat greşit în spaţiul public.

Mai mult, Nicolicea a susţinut că e vina judecătorilor că au eliberat mii de deţinuţi şi că doar 600 de persoane au ieşit necondiţionat datorită recursului compensatoriu.

"De ce i-au eliberat condiţionat judecătorii pe cei care spuneţi dvs că au făcut crime după aceea?", a spus Nicolicea.

La rândul său, social-democratul Nicolae Halici a susţinut că şi comisiile de eliberare din închisoare sunt vinovate că de după gratii au ieşit, în baza legii impuse de partidul său, infractori periculoşi.

Pe scurt, PSD a încercat să acrediteze ideea că nu recursul compensatoriu a scos de după gratii mai devreme infractori periculoşi care au ucis, violat, furat din nou ci şi alte legi, plus comisiile din penitenciare şi, finalmente, judecătorii.

Discursurile social-democraţilor au stârnit indignarea useristului Stelian Ion care a subliniat că e profund nociv să se susţină că recursul compensatoriu a fost ceva bun şi că toată lumea trebuie să conştientizeze faptul că respectiva lege a făcut mult rău, altfel greşelile se vor repeta în viitor.

Anterior dezbaterilor, deputatul Alexandru Bălănescu, Pro România, a cerut amînarea dezbaterilor pe motiv că observaţiile MJ au venit târziu şi el nu a apucat să le vadă.

"Cum eu nu l-am văzut (documentul de la MJ) venind în dimineaţa asta şi nu îmi place să votez în orb, .... să luăm act de propunerile pe care le face MJ. Abrogarea lui nu este uşoară, poate au fost şi lucruri bune", a afirmat Bălănescu.

A votat pentru amânare doar Bălănescu însuşi.

În discuţie a intervenit şi Stelian Ion, care a subliniat că urgenţa e maximă, că noutăţi pot fi doar în ceea ce priveşte normele tranzitorii etc. şi că ideal ar fi să se dea astăzi un raport.

Şi, cum PSD a încercat să nege faptul că recursul compensatoriu în varianta modificată şi adoptată de ei a făcut ca, dacă într-o singură celulă dintr-un penitenciar sunt condiţii improprii să beneficieze de reducerea pedepsei, atenţie!, toţi deţinuţii din respectiva închisoare, liberalul Ioan Cupşa a reamintit, revoltat, că lucrurile nu arată cum le-a prezentat PSD-ul. Cupşa a arătat că legea recursului compensatoriu se aplică întregului penitenciar, nu doar camerelor în care sunt condiţii improprii şi a amintit că sunt 3 ordine de ministru, date de miniştri PSD.

Mai mult, Cupşa a arătat că PSD nu a făcut nimic pentru a preveni recidiva celor eliberaţi:

"Dragi colegi pesedişti, care de 7 ani controlaţi ce se întâmplă în sistemul judiciar, nu aţi făcut nimic pentru reintegrarea socială a celor ce ies din sistemul penitenciar. (...) Nu uitaţi că aţi premis deţinuţilor să îşi cumpere zile de pedeapsă considerată executată, aşa ceva nu s-a mai pomenit! (...) În Piaţa Constituţiei se bat unii cu săbii, în apropierea Bucureştiului clanuri interlope şi-au împărţit teritoriile, fenomenul infracţional a devenit de necontrolat! Iar recursul compensatoriu batjocoreşte legea".

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne