Comisia SRI stârneşte vâlvă. "Hexi Pharma nu a constituit, în sine, un caz de securitate naţională"

Compania Hexi Pharma - aflată în centrul imensului scandal al dezinfectanţilor diluaţi - sau reprezentanţii acesteia "nu au constituit, în sine, un caz de securitate naţională", a explicat Comisia de control a SRI.
Georgian Pop, şeful comisiei de control SRI.
Georgian Pop, şeful comisiei de control SRI. (Facebook)

La nivelul SRI au fost şi sunt în derulare mai multe cazuri de securitate naţională (operaţiuni informative) în problematica infecţiilor nosocomiale şi intraspitaliceşti, din care au rezultat date şi informaţii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania sau reprezentanţii acesteia nu au constituit, în sine, "un caz de securitate naţională", reiese dintr-un comunicat de presă remis, miercuri, de preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţii Serviciul Român de Informaţii, Georgian Pop.

Prin prisma obiectivelor naţionale de securitate stabilite de Strategia Naţională de Apărare a Ţării, corelat cu Planul Naţional de Priorităţi Informative pe anul 2016, activitatea derulată de SRI are în vedere, printre alte obiective, şi deficienţele din sistemul naţional de sănătate, în cadrul unui obiectiv specific - prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii.

Din această perspectivă, Comisia de control a SRI evidenţiază faptul că problematica infecţiilor nosocomiale a reţinut atenţia SRI în contextul investigării unor deficienţe sistemice în domeniul sănătăţii care favorizau, alături de alte consecinţe negative, şi riscul producerii de astfel de infecţii intraspitaliceşti.

"În activităţile de investigare a ameninţărilor pe care le reprezintă infecţiile nosocomiale, SRI a obţinut şi valorificat un număr semnificativ de date şi informaţii (aşa cum rezultă din comunicatul de presă anterior al Comisiei, care sintetizează controlul efectuat pe problematica infecţiilor intraspitaliceşti/nosocomiale, în general, şi pe cazul Hexi Pharma, în particular), inclusiv cu privire la activităţi ilicite ale mai multor persoane fizice şi entităţi comerciale, printre care şi firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia.

Datele care puneau în evidenţă săvârşirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmărire penală", se arată în comunicatul Comisiei de control a SRI.

Legat de solicitarea pe care Comisia a adresat-o SRI, respectiv în ce măsură se poate integra cazul Hexi Pharma ca "un caz de securitate naţională", Georgian Pop a precizat:

"Specific, referitor la cazul Hexi Pharma, din verificările Comisiei a rezultat că în prezent Serviciul Român de Informaţii este angajat, potrivit legislaţiei în vigoare, în cooperarea cu organele de urmărire penală. Această cooperare se realizează conform legislaţiei în vigoare şi cu respectarea condiţionărilor impuse de Decizia 51/2016 a CCR.

Pe de o parte, această situaţie exclude competenţa Serviciului Român de Informaţii în implementarea măsurilor autorizate de magistraţi, în cadrul dosarului penal. Pe de altă parte, ulterior informărilor transmise către organele de aplicare a legii, nu au rezultat temeiuri operative suplimentare care să fundamenteze oportunitatea şi legalitatea deschiderii unei noi operaţiuni informative la nivelul Serviciului.

În concluzie, la nivelul SRI au fost şi sunt în derulare mai multe cazuri de securitate naţională (operaţiuni informative) în problematica infecţiilor nosocomiale şi intraspitaliceşti, din care au rezultat date şi informaţii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit, în sine, "un caz de securitate naţională".

În ceea ce priveşte o altă solicitare a Comisiei, respectiv posibilitatea utilizării unui mandat de securitate naţională, în acest caz, pentru persoanele implicate şi, în particular, pentru patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, Georgian Pop transmite următoarele:

"În activităţile Serviciului Român de Informaţii, mandatul de securitate naţională este utilizat proporţional cu gradul de manifestare a ameninţărilor concrete la adresa securităţii naţionale şi în situaţii în care sunt epuizate posibilităţile de documentare prin alte mijloace şi metode specifice activităţii informativ operative. În speţa Hexi Pharma şi în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condiţiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, în condiţiile în care o astfel de solicitare implică restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

În concluzie, în urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat că, în cazul Hexi Pharma, nici compania şi nici persoanele menţionate în solicitarea Comisiei nu au făcut obiectul unor mandate de securitate naţională sau măsuri de supraveghere operativă. Precizăm, spre informarea opiniei publice, că în cadrul actualului control, Serviciului Român de Informaţii a pus la dispoziţia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementările/legislaţia după care se definesc operaţiunile informative ("cazurile de securitate naţională").

Reiterăm (cum am precizat şi în comunicatele de presă anterioare) că, datorită faptului că în momentul de faţă este în desfăşurare o anchetă penală şi, pe de altă parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI "prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii" există operaţiuni în desfăşurare (art.7 alin 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993) competenţele de control şi de comunicarea publică ale Comisiei sunt supuse acestor condiţionalităţi legale."