Comoară de peste un milion de dolari descoperită pe o epavă spaniolă

Tezaurul descoperit în epava spaniolă Aarrr Booty - în centru "Tricentenarul Regal", cu efigia regelui Filip al V-lea.
Tezaurul descoperit în epava spaniolă Aarrr Booty - în centru "Tricentenarul Regal", cu efigia regelui Filip al V-lea. (1715 Fleet Queens Jewels, LLC)

În epava unei corăbii spaniole, scufundată în urmă cu trei secole în apele Atlanticului, a fost descoperit un tezaur, estimat la peste un milion de dolari, ce constă în 51 de monede de aur de diferite dimensiuni şi 12 metri de lanţuri de aur minuţios ornamentate.

O familie americană din Florida, pasionată de vânătoarea de comori, a găsit artefacte ce valorează mai mult de un milion de dolari, în epava unei nave spaniole, scufundată de un uragan împreună cu alte zece în anul 1715 în Oceanul Atlantic. Aşa numita „Flotă 1715” (”1715 Fleet”) este visul oricărui vânător de comori. Familia Schmitt a descoperit comoara pe 17 iunie la doar 305 metri în largul coastei Fort Pierce (210 km distanţă de Miami), potrivit lui Eric Schmitt, căpitanul vasului Aarrr Booty folosit în operaţiunile de localizare a comorii.

Brent Brisben, co-fondator al companiei "1715 Fleet - Queens Jewels LLC" ce deţine drepturile asupra a cinci din cele unsprezece corăbii care s-au scufundat pe 30 iulie 1715, a declarat că, potrivit documentelor istorice, vasele spaniole transportau bunuri în valoare de peste 400 de milioane de dolari, dintre care până în prezent au fost recuperate obiecte estimate la 175 milioane dolari.

Printre artefactele recuperate de familia Schmitt se află şi o piesă de mare valoare, datorită rarităţii ei, o monedă de aur din 1715, denumită "Tricentenarul Regal", cu efigia regelui Filip al V-lea al Spaniei. Moneda perfect rotundă, comparativ cu celelalte monede găsite, obţinută printr-un procedeu rar folosit în epocă, de turnare a aurului topit într-o matriţă specială, valorează în jur de 500.000 de dolari.

Conform legilor federale şi statale, statului Florida îi va reveni 20% din tezaurul recuperat, pentru a expune obiectele într-un muzeu aflat pe teritoriul său, iar restul se va împărţi între familia Schmitt şi compania lui Brisben.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură