Compania Huawei avertizează că Beijingul va răspunde sancţiunilor impuse de americani

Fondatorul companiei Huawei Ren Zhengfei, împreună cu liderul comunist chinez Xi Jingpin în timpul unei vizite în Londra, 2015
Fondatorul companiei Huawei Ren Zhengfei, împreună cu liderul comunist chinez Xi Jingpin în timpul unei vizite în Londra, 2015 (Getty Images)

Gigantul hi-tech Huawei a avertizat marţi că 2020 va fi cel mai dificil an, din cauza restricţiilor comerciale americane, care au afectat exporturile companiei în 2019 şi a prezis că guvernul chinez va riposta împotriva Statelor Unite.

Noul avertisment şterge liniile de demarcaţie dintre companii presupus private şi regimul comunist de la Beijing. În trecut, apărarea companiei în faţa acuzaţiilor aduse de lumea liberă se baza pe afirmaţia că Huawei este independentă de regimul comunist chinez, care menţine un control draconic asupra populaţiei Chinei.

Huawei a emis avertismentul, deoarece a raportat cea mai slabă creştere anuală în ultimii trei ani. Compania a declarat că Beijingul ar putea răspunde la măsurile americane de restricţionare a vânzărilor de cipuri către Huawei, prin restricţionarea vânzărilor de produse americane în China şi prin trecerea la furnizori alternativi din China şi Coreea de Sud.

"Guvernul chinez nu va asista pur şi simplu pentru a vedea cum este măcelărit Huawei", a declarat preşedintele Eric Xu jurnaliştilor la publicarea raportului anual al Huawei.

„De ce nu ar interzice guvernul chinez folosirea de cipuri 5G sau staţii de bază cu cipuri 5G, smartphone-uri şi alte dispozitive inteligente furnizate de companii americane, din motive de securitate cibernetică?”

Statele Unite susţin că guvernul chinez poate folosi echipamentele Huawei pentru a spiona, acuzaţie respinsă de companie.

Washingtonul a plasat Huawei pe o listă neagră în luna mai a anului trecut, citând probleme de securitate naţională, restricţionând vânzările de produse fabricate în SUA către companie. Administraţia Trump, pregăteşte, de asemenea, alte măsuri care vor restricţiona aprovizionarea cu componente a Huawei, potrivit Reuters.

Una dintre surse a spus că schimbarea regulilor vizează reducerea vânzărilor de cipuri către Huawei de către Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (2330.TW), un producător major de cipuri şi producător major de cipuri pentru divizia HiSilicon a Huawei.

Eric Xu a prevăzut că 2020 va fi cel mai dificil an pentru companie din cauza măsurilor luate de americani şi a avertizat că restricţiile suplimentare la export ar putea distruge lanţurile de aprovizionare tehnologice la nivel mondial.

Huawei Technologies a declarat că profitul net pentru anul 2019 a ajuns la 8,9 miliarde USD, în creştere cu 5,6% - cea mai slabă creştere în trei ani.

Divizia sa de wireless, care include echipamente de reţea mobilă 5G, a înregistrat o creştere a vânzărilor de doar 3,8%.

Liang Hua, preşedintele Consiliului de administraţie, a declarat că compania va trebui să se adapteze restricţiilor din SUA, precum şi pandemiei coronavirusului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură