Compania Zoom închide conturile unor disidenţi chinezi din SUA, supravieţuitori ai masacrului din Piaţa Tiananmen

(Getty Images)

Acţiunile Zoom nu au căzut prea mult din cauza controversei privitoare la problemele de securitate ale aplicaţiei, care a fost observată trimiţând date chinezilor, deoarece, aparent, majoritatea americanilor de rând nu sunt interesaţi cu adevărat de confidenţialitatea datelor.

Dar joi, îngrijorările legate de legăturile companiei care deţine Zoom cu Partidul Comunist Chinez au reapărut în urma publicării unor rapoarte care afirmau că firma a dezactivat conturi aparţinând membrilor supravieţuitori ai mişcării studenţilor din Piaţa Tiananmen, în timpul unei întâlniri virtuale de comemorare a aniversării masacrului, ţinută săptămâna trecută (în China, măcelul este denumit eufemistic "incidentul din 4 iunie"). Şedinţa video a fost închisă de companie la cererea regimului chinez, deoarece ar fi inclus disidenţi care sunau din China, relatează Financial Times.

După cum ne aminteşte FT, aproape o treime din personalul companiei Zoom se află în China, deşi compania tranzacţionează pe Nasdaq. O mare parte din efortul de dezvoltare al aplicaţiei are loc în China, iar serverele sale sunt localizate acolo (lucru care le face obiect al legii securităţii Chinei, conform căreia orice companie, chineză sau străină, trebuie să dea orice date la cererea guvernului.

Zoom a dezactivat conturile unui grup de dizidenţi chinezi din SUA după ce au folosit serviciul de conferinţe video pentru a comemora masacrul din Piaţa Tiananmen. Rolul Zoom în închiderea reuniunii, care a fost găzduită şi organizată de activişti din SUA, dar a inclus participanţi care apelează din China, a generat noi temeri cu privire la securitatea platformei şi modul în care va răspunde solicitărilor de cenzură venite din partea Partidului Comunist.

Serviciul de videochat al Zoom a explodat în popularitate de când au fost introduse carantinele menite să încetinească răspândirea virusului Wuhan.

Zoom a susţinut că a dezactivat conturile, inclusiv un cont plătit, deoarece apelul „a încălcat legea locală", adică legile impuse de sistemul totalitar comunist.

Dezactivarea s-a petrecut tocmai când reuniunile urmau să înceapă în dimineaţa zilei de 4 iunie în SUA, unde îşi are sediul unul dintre dizidenţii chinezi supravieţuitori ai masacrului.

„În urmă cu 31 de ani, eram pe stradă luptând cu poliţia Partidului Comunist Chinez; astăzi, aceste tipuri de confruntări au trecut în spaţiul cibernetic", a scris unul dintre dizidenţi pe Facebook. „Prin distrugerea libertăţii de exprimare online, Partidul Comunist ameninţă serios libertatea de exprimare şi democraţia la nivel global."