Companiile energetice rămân sub jurisdicţia Departamentului pentru Energie

Asumarea răspunderii Guvernului Ponta 3 în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului României
Asumarea răspunderii Guvernului Ponta 3 în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului României (Epoch Times România)

Guvernul a aprobat miercuri proiectul ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului.

Aprobarea ordonanţei a fost anunţată de Guvern la finalul şedinţei de miercuri, fără alte detalii, precizează Mediafax.

În forma prezentată la începutul lunii aprilie pe site-ul Ministerului Economiei, proiectul prevedea preluarea de către Ministerul Economiei a controlului asupra companiilor energetice. Departamentul urma sa preia atribuţiile Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi ale Departamentului pentru Energie inclusiv în ceea ce priveşte monitorizarea postprivatizare a îndeplinirii clauzelor din contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiate în cadrul proceselor de privatizare, pentru companiile naţionale.

"Începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Departamentul va derula, în numele Ministerului Economiei, în limitele competenţelor aprobate de ministrul Economiei, activităţile legate de exercitarea calităţii de acţionar al statului, în perioada de pregătire şi realizare a procesului de privatizare la societăţile naţionale, companiile naţionale şi celelalte societăţi din energie, precum şi la filialele acestora", se arăta în respectivul proiect, modificat ulterior de Guvern.

După şedinţa de guvern de miercuri, Departamentul pentru Energie a precizat că Ordonanţa de Urgenţă, în forma adoptată nu vizează activitatea de administrare a societăţilor de stat din sectorul energetic, activitate care rămâne în integralitate în responsabilitatea Departamentului pentru Energie. Companiile energetice rămân la Departamentul de energie, în schimb noul Departament, în subordonea Ministerului Economiei poate privatiza tot.

"Ordonanţa de urgenţă în cauză nu vizează activitatea de administrare a societăţilor de stat din sectorul energetic, care rămâne în integralitate în responsabilitatea Departamentului pentru Energie, inclusiv pentru societăţile aflate în privatizare, Ordonanţa vizează posibilitatea de delegare către Ministerul Economiei de la toate instituţiile publice cu activităţi în domeniul administrării de societăţi de stat a responsabilităţii privind adoptarea strategiilor de privatizare şi monitorizării implementării proceselor de privatizare. Această posibilă delegare urmează să se stabilească prin viitoare, posibile hotărâri de Guvern pentru fiecare caz în parte", informează un comunicat citat de Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie