Companiile petroliere sau de gaz folosesc chimicale ce provoacă cancer

Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014
Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014 (MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Companiile petroliere şi de gaz exploatează breşele federale pentru a extrage petrol şi gaze cu ajutorul unor produse pe bază de petrol şi cauzatoare de cancer, conform unui raport al Proiectului pentru Integritatea Mediului Înconjurător (PIMI), cu sediul în SUA.

“În ciuda unei interdicţii federale asupra utilizării fără permis a motorinei în fracturarea hidraulică, câteva companii petroliere şi de gaz exploatează o breşă a Actului pentru Apă Potabilă Curată, creată cu ajutorul companiei Halliburton, pentru a efectua operaţiuni de fracturare cu ajutorul unor produse pe bază de petrol ce conţin chimicale chiar mai toxice şi mai periculoase decât motorina”, conform declaraţiei publicate miercuri pe website-ul PIMI.

Grupul a descoperit că unul dintre principalele ingrediente din lichidele folosite în fracturare conţine un element chimic foarte toxic numit benzen, care este mult mai puternic şi mai dăunător decât motorina pentru sănătatea publică şi rezervele de apă potabilă curată.

Conform declaraţiei, este nevoie de permise pentru fracturare cu motorină. Totuşi, companiile pot injecta, fără să folosească un permis, alte produse pe bază de petrol care sunt chiar mai toxice decât motorina.

“Acest standard dublu ilustrează ce se întâmplă atunci când Congresul manipulează legile de mediu în favoarea celor care exploatează solul şi poluează mediul, în loc să permită Agenţiei americane pentru Protejarea Mediului Înconjurător (EPA) să ia decizii pentru sănătatea publică pe baza celor mai bune cunoştinte ştiinţifice avute la îndemână”, a susţinut într-o declaraţie Eric Shaeffer, director executiv al EPA.

Halliburton, una dintre cele mai mari companii de fracturare, a făcut presiuni pentru crearea breşei din 2005, care exceptează fracturarea din cerinţele Actului din 1973 pentru Apă Potabilă Curată.

Studiul recomandă ca Congresul să revizuiască şi să repare breşa din 2005 prin sfătuirea Agenţiei americane pentru Protejarea Mediului Înconjurător să adopte măsuri de protejare a Actului din 1973 împotriva folosirii de chimicale ce conţin cantităţi mari de benzen şi alte chimicale toxice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură