Compasiunea medicilor ajuta la recuperare

Compasiunea medicilor ajută la recuperare
Compasiunea medicilor ajută la recuperare (photos.com)

Cu ce se deosebeste un doctor bun de unul mai putin bun? Bineinteles, iese in evidenta prin gradul de competenta si experienta. Dar, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Thomas Jefferson, acestea nici pe departe nu par a fi suficiente. Un doctor bun trebuie sa aiba capacitatea de empatie si numai atunci se poate obtine un rezultat cu adevarat bun in urma tratamentului.

Profesia de medic impune cerinte mari privind calitatile morale. Deoarece sanatatea face obiectul serviciilor medicale, nu este surprinzator faptul ca in lucrarile medicilor renumiti se acorda o deosebita atentie standardelor morale ale unui medic.

Faptul ca calitatea relatiei medic-pacient influenteaza rezultatul tratamentului bolii nu este o noutate. Dar, pana de curand, nu a fost posibil de confirmat acest lucru din punct de vedere stiintific.

Dupa cum a raportat sciencedaily.com, echipa de cercetare de la Universitatea Thomas Jefferson a comparat gradul de empatie al medicilor cu rezultatele clinice ale tratamentelor lor. Empatia reprezinta capacitatea de compasiune si grija pentru celalalt, precum si capacitatea de a intelege emotiile si experienta unei alte persoane. Cercetatorii au demonstrat faptul ca compasiunea reprezinta un factor important ce tine de competenta medicului. „Scopul studiului a fost de a stabili o baza stiintifica pentru studiul empatiei ca factor determinant in rezultatele de tratament al pacientilor”, a declarat Prof. Mohammadreza Hojat.

Pentru studiu au fost selectati aproximativ 900 de pacienti, care sufera de diabet si 29 de medici de la clinica Universitatii Thomas Jefferson. Pentru a evalua gradul de compasiune al personalului medical s-a folosit „scara de empatie Jefferson” (JSE), dezvoltata in 2001. Acest test se concentreaza pe nivelul de compasiune in contextul ingrijirii pacientilor.

Aceste descoperiri sugerează că empatia ar trebui să fie privita ca un element constitutiv al competenţei unui medic Prof. Mohammadreza Hojat

Pe baza datelor de la testare, toti medicii au fost impartiti in functie de nivelul lor de empatie. Pentru a evalua calitatea tratamentului pacientilor au fost utilizati indicatorii hemoglobinei glicozilate si a colesterolului, de densitate joasa. O mai mare probabilitate de imbunatatire a indicatorilor de colesterol si a hemoglobinei glicozilate a fost observata la pacientii ai caror medici au un grad ridicat de empatie. Compasiunea medicilor a contribuit semnificativ la starea emotionala pozitiva a pacientilor, la cresterea increderii fata de medici si la o recuperare mult mai rapida.

„Aceste descoperiri sugereaza ca empatia ar trebui sa fie privita ca un element constitutiv al competentei unui medic”, a concluzionat Prof. Hojaf. Avand in vedere ca medicul, datorita naturii functiei sale, se confrunta neincetat cu suferinta si durerea oamenilor, activitatea acestuia fara abilitatea de empatie si compasiune este de neconceput.