Competiţie cu Iranul: saudiţii lansează un reactor de cercetare nucleară

Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite.
Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite. (Getty Images)

Prinţul saudit moştenitor Mohammad bin Salman a lansat primul reactor al Regatului pentru cercetare nucleară, ca parte a unui plan de diversificare a surselor energetice ale ţării şi de achiziţionare de capabilităţi nucleare, conform informaţiilor apărute în presă.

Reactorul lansat luni se numără printre cele 16 reactoare despre care oficialii saudiţi, invocând dezvoltarea continuă a energiei nucleare de către Iran, au afirmat că intenţionează să le construiască în următoarele două decenii la un cost de 80 miliarde de dolari, precizează RFE/RL.

În timp ce Riadul insistă că obiectivul său este acela de a-şi reduce dependenţa de petrol şi gaz, principalele forţe de propulsie ale economiei Regatului, planurile nucleare au generat temeri în Occident cu privire la posibilitatea unei curse nucleare între cei doi rivali din Orientul Mijlociu.

Ca şi Iranul, Arabia Saudită insistă că doreşte doar dezvoltarea de tehnologii nucleare paşnice, însă prinţul moştenitor a avertizat în luna martie că, în cazul în care Teheranul dezvoltă o armă nucleară, şi Riadul va face la fel.

De atunci, SUA s-a retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran, în timp ce acesta din urmă a precizat că va continua să onoreze acordul cât timp continuă să aibă beneficii economice de pe urma ridicării sancţiunilor internaţionale. Acordul prevede că Teheranul trebuie să îşi restricţioneze în mod semnificativ activităţile nucleare.

Dar oficiali iranieni de rang înalt au ameninţat de asemenea că se vor retrage din acord dacă sancţiunile aplicate de SUA asupra economiei Iranului, cea de-a doua tranşă intrând în vigoare luni, vor submina beneficiile obţinute prin comerţul său cu restul lumii.

Riadul şi-a manifestat profunde reţineri în legătură cu acordul nuclear din 2015 şi a susţinut decizia preşedintelui american Donald Trump de a abandona acordul şi de a reimpune sancţiuni împotriva Teheranului.

Sancţiunile impuse de SUA urmăresc să forţeze Iranul să renegocieze acordul nuclear şi să îşi reducă implicarea militară în războaiele din Siria şi Yemen, unde Teheranul şi Riadul susţin tabere opuse.

Proiectul saudit pentru reactorul nuclear lansat luni este doar unul dintre cele şapte proiecte lansate oficial de prinţul moştenitor în timpul unei vizite la Oraşul “Regele Abdulaziz” pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Riad, a informat agenţia oficială de presă saudită.

Guvernul saudit a furnizat puţine detalii despre reactorul de cercetare, care în mod tipic este folosit pentru scopuri de cercetare, dezvoltare sau educaţie şi nu pentru a produce energie electrică.

Arabia Saudită se bazează pe resursele sale abundente de petrol şi gaz natural pentru a-şi satisface nevoile sale tot mai mari pentru energie şi pentru a-şi desaliniza apa.