Competiţie denaturată în România. Tot mai puţine contracte publice date cu licitaţii

Numărul licitaţiilor pentru contracte pe bani publici a scăzut dramatic în ultimii ani şi lucrurile par să continue în aceeaşi direcţie.
Drum în lucru
Drum în lucru (Joe Raedle / Getty Images)

Numărul contractelor atribuite direct de varii instituţii ale statului, fără licitaţii, a crescut cu circa 73% din 2009 până în 2015, în timp ce numărul anunţurilor de participare publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) a scăzut dramatic în cei şapte ani, de la aproximativ 47.700 de apeluri în 2009, la circa 13.700 în urmă cu un an, relatează Mediafax.

Cele mai puţine invitaţii de participare au fost anunţate în 2014, numărul acestora ajungând la doar 11.200. De asemenea, a scăzut constant şi numărul anunţurilor de atribuire fără publicarea unui anunţ de participare publicat, de la 9.900 în 2009 la 4.700 în 2015, arată sursa citată.

"Semnalele pe care le avem arată că anul acesta au fost demarate foarte puţine licitaţii şi avem semnale de îngrijorare legate de intenţia pe care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat-o în legătură cu executarea de lucrări în regie proprie. Acest lucru pune în discuţie ce tip de concurenţă dorim să avem în România, dacă atribuim direct lucrări propriei firme. Competiţia va fi denaturată. E un factor care va distorsiona piaţa. Consilierii premierului ne-au comunicat că lucrările de la CNAIR în regie proprie nu vor depăşi 3% din bugetul instituţiei, dar nu sunt convins că se vor limita doar la această valoare. Vom apela la Consiliul Concurenţei pentru a vedea dacă din punctul de vedere al Autorităţii de Concurenţă este respectat cadrul legal", a declarat, pentru Mediafax, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor Români de Construcţii (ARACO).

La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) arată că, deşi numărul de contracte atribuite prin licitaţie este mic, preţul de intrare în licitaţie este cu 20-30% mai mare decât cel de ieşire din licitaţie.

Mai amintim că din ianuarie 2013 a intrat în vigoare o ordonanţă de Guvern prin care pragul atribuirilor directe de contracte publice, fără licitaţie, a urcat de la 15.000 la 30.000 de euro, ceea ce s-a tradus prin faptul că aproape orice achiziţie comunală - fie pentru o bretea de şosea, renovarea unui dispensar sau a unei şcoli - se poate face fără licitaţie, arată sursa citată