Comportamentul "ciudat" al albinelor în timpul eclipsei totale de Soare

Albină
Albină (Bumble Bee Entomological Society of America)

Unul dintre cele mai importante evenimente astronomice ale secolului a avut loc pe 21 august 2017: eclipsa totală de Soare, admirată de milioane de americani. Dar ceea ce a atras atenţia oamenilor de ştiinţă a fost comportamentul ciudat al albinelor care, în mod normal, în timpul zilei lucrează fără oprire.

Descoperirea

Eclipsa totală de Soare din 21 august 2017 a putut fi văzută în America de la o coastă la alta şi a durat 90 de minute, timp în care lumina Soarelui s-a dispărut, iar temperatura a scăzut la 10-15 grade Celsius. Pentru a investiga impactul acestor schimbări asupra albinelor, o echipă de oameni de ştiinţă şi cetăţeni profesionişti, condusă de profesoara Candace Galen de la Universitatea din Missouri, a monitorizat acustic zborurile acestora în habitatele naturale din Coasta Pacificului, regiunile Rocky Mountain şi Midwest. Rezultatele au fost clare şi constante în întreaga ţară: albinele au încetat complet să zboare şi să lucreze pe perioada eclipsei totale de Soare.

Oamenii de ştiinţă nu s-au aşteptat la un comportament atât de radical, potrivit studiului publicat în Annals of the Entomological Society of America.

Cercetarea

Cercetătorii de la Universitatea din Missouri şi Idaho au plasat microfoane în câmpurile de flori pentru a analiza zgomotul albinelor pe toată durata eclipsei. Cel mai curios lucru a fost acela că, la începutul eclipsei, albinele nu păreau afectate de schimbarea luminii sau a temperaturii mai reci. Albinele sunt adaptate să zboare în condiţii cu puţină lumină, fie într-un loc deschis, fie în pădurea deasă. Aceste mecanisme explică de ce au fost capabile să zboare în primele faze ale eclipsei. Dar odată ce s-a instalat total întunericul, albinele s-au oprit din zumzăit şi au încetat să zboare.

"Eclipsa ne-a oferit ocazia să ne întrebăm dacă un nou context ambiental - amiază, cerul luminos - ar schimba răspunsul comportamentului albinelor în cazul diminuării luminei sau a întunericului. După cum am constatat, întunericul complet cauzează acelaşi comportament al albinelor, indiferent de timp sau de context, iar aceasta este o nouă informaţie pentru a cunoaşte mai bine albinele", a spus profesorul Galen.

Articol ştiinţific de referinţă: Pollination on the Dark Side: Acoustic Monitoring Reveals Impacts of a Total Solar Eclipse on Flight Behavior and Activity Schedule of Foraging Bees; Candace Galen Zachary Miller Austin Lynn Michael Axe Samuel Holden Levi Storks Eddie Ramirez Emilia Asante David Heise Susan Kephart ... Show more; Annals of the Entomological Society of America, say035, https://doi.org/10.1093/aesa/say035 Published: 10 October 2018

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură