Comunitatea transplanturilor raspunde la recoltarea de organe desfasurata de regimul chinez

Avocatul specializat in apararea drepturilor omului David Matas, unul dintre autorii cartii "Recoltarea Sangeroasa: extragerea de organe de la practicantii Falun Gong din China", impreuna cu David Kilgour, au subliniat compania farmaceutica elvetiana Roche ca exemplu
Avocatul specializat in apararea drepturilor omului David Matas, unul dintre autorii cartii "Recoltarea Sangeroasa: extragerea de organe de la practicantii Falun Gong din China", impreuna cu David Kilgour, au subliniat compania farmaceutica elvetiana Roche ca exemplu (Todd Liu / Epoch Times)

Recoltarea fortata de organe din China este o responsabilitate fara scapare pentru comunitatea globala a transplanturilor, incluzand pacientii pentru transplanturi, a declarat un Comitet de experti in Philadelphia pe 1 mai. Tinuta pe marginea Congresului American al Transplanturilor pentru anul 2011, intalnirea Comitetului, intitulata Comunitatea Globala a Transplanturilor aflata la o Rascruce Medicala, a avut loc intr-o sala de hotel plina cu participanti.

Gazduita de ONG-ul Doctorii Impotriva Recoltarii Fortate de Organe (DAFOH), Comitetul a ridicat problema modului in care ar trebui sa raspunda comunitatea transplanturilor din Vest la utilizarea de catre China a organelor recoltate de la prizonieri executati si din surse neidentificate, o practica inacceptabila conform standardelor internationale ale eticii medicale.

Companiile farmaceutice

Companiile farmaceutice internationale au jucat un rol major in sustinerea acestei practici imorale a recoltarii de organe prin testelor lor de medicamente in China, conform celor care au luat cuvantul la discutia Comitetului.

Dr. Eric Goldberg, director medical senior la ICON, o companie globala pentru cercetari clinice, a evidentiat fapul ca pretul scazut la testele pentru dezvoltare clinica in China – aproximativ 15% din pretul din SUA – este foarte atragator pentru companiile farmaceutice care incearca sa dezvolte medicamente cu un buget limitat si intr-un mediu economic lovit de criza, adaugand ca China ofera de asemenea companiilor farmaceutice beneficiul suplimentar de a grabi procesul de dezvoltare prin furnizarea unui numar mare de pacienti si a unui numar redus de regulamente.

“Problemele cu care ne infruntam la FDA, EMA si Health Canada pur si simplu nu exista in China. Nu exista o monitorizare intensa”, a declarat dr. Goldberg.

Totusi, in timp ce multe companii farmaceutice internatonale au desfasurat cercetari in China, nu multe dintre ele sunt pregatite [sau doresc] sa isi recunoasca rolurile in problema recoltarii fortate si ilegale de organe ce are loc in China, conform Comitetului.

Binecunoscutul avocat pentru drepturile omului David Matas, care a scris alaturi de David Kilgour [fost secretar de stat canadian pentru Asia-Pacific] lucrarea ‘Recoltarea Sangeroasa: Recoltarea de Organe de la practicanti Falun Gong din China’, a dat ca exemplu gigantul farmaceutic elvetian Roche.

Conform investigatiei domnilor Matas si Kilgour, in perioada 2002-2006 au avut loc 41.500 de operatii de transplant pentru care regimul chinez nu a putut sa ofere o sursa. Ei cred ca practicantii Falun Gong intemnitati sunt cea mai probabila sursa pentru aceste organe.

Fiind chestionata in legatura cu problema surselor de organe neidentificate in relatie cu pacientii sai de transplanturi din China, raspunsul companiei Roche, asa cum a prezentat domnul Matas in materialul sau, a fost “Roche nu se ocupa de furnizarea de organe ... Roche nu este indreptatita sa cunoasca sursa organelor de transplanturi.”

Fostul CEO al Roche si actual presedinte al comitetului director al companiei a declarat: “In China nu exista blocaje etice sau culturale pentru medicamentele de transplanturi”, conform lui Matas, care a evidentiat faptul ca declaratia este o recunoastere a faptului ca Roche desfasoara in cunostinta de cauza testele medicale in China, in timp ce nu prezinta ingrijorare fata de practicile imorale din spatele lor.

Ignoranta companiilor cu privire la sursa organelor transplantate nu este un motiv acceptabil in ochii Comitetului.

“Ei nu pot sa spuna ca nu stiu de unde au provenit organele. Ei nu pot sa spuna ca nu le pasa de unde provin organele”, a declarat dr. Caplan, profesor de Bioetica la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia, care a fost unul dintre speakerii comitetului si de asemenea o figura inflenta in Congresul American al Transplanturilor pentru anul 2011.

Roche a castigat doua premii ale “rusinii” in 2010: Public Eye Swiss Award si Public Eye People Award pentru “comportament corporativ iresponsabil.”

Domnul Matas a raportat o lista de supraveghere a unor companii farmaceutice multinationale care au desfasurat teste clinice in China asupra medicamentelor impotriva respingerii organelor transplantate, printre ele fiind incluse Wyeth (acum parte a Pfizer), Novartis, Roche si Astella. Aceste testari au fost desfasurate asupra pacientilor care primesc organe recoltate in China.

Luna trecuta, asupra chestiunii recoltarii de organe ilegale din China, ziarul The Epoch Times a incercat sa solicite comentarii din partea unui numar de companii farmaceutice, dintre ele 4 aflandu-se pe lista de supraveghere a domnului Matas. Atat Isotechnika, o companie biofarmaceutica din Alberta, Canada, cat si Norvatis, o companie farmaceutica din Basel, au raspuns la intrebari.

Launa Aspeslet, o reprezentanta a companiei Isotechnika, a declarat la Epoch Times prin telefon ca compania a devenit constienta de aceasta chestiune si ca va trimite un reprezentant sa participe la discutii pentru a afla mai mult. Si reprezentantul a participat intr-adevar la discutia Comitetului.

Eric Althoff, un purtator de cuvant pentru Norvatis, a oferit un raspuns prin email.

In email, Novartis a afirmat ca sustine Declaratia de la Istanbul si Declaratia ONU pentru Drepturile Omului. “Noi suntem dedicati colaborarii cu autoritatile si societatile pentru transplanturi in vederea constientizarii publicului cu privire la donarea de organe si pentru a asigura ca sunt adoptate si monitorizate cele mai inalte standarde internationale.”

Emailurile si apelurile telefonice de la Pfizer si Astellas au ramas fara raspuns.

Responsabilitati profesionale

Speakerii Comitetului au fost de acord, in mod anonim, ca este un moment important pentru ca comunitatea globala a transplanturilor sa grabeasca sfarsirea practicii ilegale [si imorale] de recoltare de organe in China.

Lipsa unei analizei atente in China nu scuteste profesionistii medicali de responsabilitatea lor in a respecta standardul international al eticii medicale.

Un alt speaker, dr. Gabriel Danovitch, director medical al Programului pentru Transplatarea Rinichilor si Pancreasului in cadrul Departamentului de Medicina de la UCLA, a declarat ca comunitatea globala a transplanturilor are puterea de a aduce o schimbare pozitiva asupra guvernului chinez.

“Nu avem rachete de croaziera sau tancuri. Dar avem o anumita putere prin virtutea acceptarii profesionale.”

El a exprimat temeri profunde in legatura cu lipsa analizelor critice asupra Chinei in sanul comunitatii transplanturilor. Comisiile editoriale ale unor jurnale medicale influente continua sa accepte diverse studii din China asupra transplanturilor de organe.

Un exemplu folosit de dr. Danovitch in discursul sau a fost un articol publicat anul trecut in Jurnalul American pentru Transplanturi, in care era scrisa o propozitie ce nu oferea nici o analiza critica asupra practicii dubioase de recoltare a organelor in China.

“Procedura chineza are de asemenea avantajul de a fi foarte accesibila si relativ ieftina comparativ cu centrele vestice. ... Este de asemenea posibil sa procuri un organ intr-o perioada relativ scurta de timp”, conform dr. Danovitch.

El a incurajat societatea vestica a transplanturilor sa isi foloseasca puterea pentru a aduce o schimbare pozitiva in China. “Daca nu o exercitam, o vom irosi”, a declarat el.

Dr. Goldberg a oferit o marturie personala despre cum si-a exercitat el puterea profesionala. Dupa ce a aflat de situatia recoltarii de organe din China, el s-a dus sa isi convinga compania sa nu includa China in testele sale clinice.

“Din fericire pentru mine personal si din fericire pentru lume, am primit suportul de care aveam nevoie”, a declarat dr. Golberg, care era foarte fericit si mandru de compania sa – ICON.

Dr. Erping Zhang, purtator de cuvant al Falun Gong si unul dintre speakerii Comitetului, a subliniat importanta faptului ca profesionistii din domeniul transplanturilor trebuie sa isi asume responsabilitatea deplina in aceasta chestiune.

“Istoria nu va judeca doar ceea ce am facut, ci si ceea ce nu am facut in timp ce puteam sa o facem”, a declarat domnul Zhang.

Atrocitatea recoltarii de organe de la practicanti Falun Gong vii in China este punctul de atentie al documentarului “Intre viata si Moarte”, ce a fost premiat la categoria “Reportaje Investigative/Documentare de Stiri” in cadrul 2011 Hugo Television Awards.