Concursul Enescu 2016: Câştigătoarea Secţiunii Pian este Victoria Vassilenko din Bulgaria

Victoria Vassilenko, din Bulgaria a câştigat Concursul Enescu 2016, Secţiunea Pian
Victoria Vassilenko, din Bulgaria a câştigat Concursul Enescu 2016, Secţiunea Pian (Andrei Gîndac)

Premiul I al Secţiunii Pian a Concursului Internaţional George Enescu 2016, care a încheiat Concursul, a fost câştigat, duminică seara, de Victoria Vassilenko, 23 de ani, din Bulgaria, la sfârşitul unei Finale de Pian. Pianista bulgară a interpretat Concertul Nr 1. Op. 15 în re minor de Brahms, acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului John Axelrod, urmându-şi visul de a deveni unul dintre marii muzicieni ai lumii, potrivit site-ului festivalului.

Pe locul al doilea s-a situat Takuma Ishii din Japonia, care a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră Nr. 2 op. 18 în do minor de Rahmaninov. Locul al treilea i-a revenit lui Danor Quinteros din Chile, cu interpretarea aceluiaşi concert de Rahmaninov.

Rezultatele concursului au fost anunţate de pianistul francez Gabriel Tacchino, Preşedintele Juriului.

“Sunt emoţionat să mă aflu din nou pe această scenă, unde am cântat în urmă cu 50 de ani. Şi vreau să mulţumesc în primul rând publicului de la Concursul Enescu pentru modul în care a ascultat şi în care i-a susţinut pe tinerii muzicieni”, a spus pianistul Gabriel Tacchino.

Alături de Gabriel Tacchino, din juriul Secţiunii de Pian a editei 2016 a mai făcut parte: Rolf-Dieter Arens, Dana Borşan, Philippe Dinkel, Peter Donohoe, Wolfganz Mânz, Viniciu Moroianu, Andrei Pisarev şi Alan Weiss.

Premiul I al Concursului Internaţional George Enescu 2016 este în valoare de 15.000 de euro. Câştigătoarea Concursului Enescu 2016 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Premiul al doilea este de10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro.

Dirijorul John Axelrod a acordat de asemenea un premiu special câştigătoarei Premiului I, Victoria Vassilenko: un concert sub bagheta sa, alături de Orchestra Regală din Neville.

Trofeul Concursului Enescu 2016, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat din cristal şi granit şi poartă semnătura artiştilor Iulia Năstase şi Mihai Băncilă.

Victoria Vassilenko are 23 de ani şi este absolventă a Şcolii Naţionale de Muzică din Sofia şi a Colegiului de Muzică „Queen Sofia”. Din 2014, este studentă la New Bulgarian University, iar din 2015 la Lake Como Internaţional Piano Academy. A susţinut numeroase recitaluri, dar şi concerte, în calitate de solistă alături de orchestre precum Royal Symphony Orchestra of Liverpool, Brussels Chamber Orchestra, Lincolnwood Chamber Orchestra (USA), Classic FM Orchestra şi BNR Symphony Orchestra. Este de asemenea câştigătoarea Premiul al II-lea la “James Mottram” Internaţional Piano Competition (Manchester, UK).

Takuma Ishii are 26 de ani şi studiază la Universität fur Musik und Darstellende Kunst în Viena. În 2012 a absolvit Tokyo National University of Fine Arts and Music. Tânărul pianist este de asemenea finalist la Musikwettbewerb Internaţional Piano Competition (2012), precum şi semifinalist la Concurso Internaţional de Piano Premio Jaen (2015).

Danor Quinteros are 32 de ani, a studiat la Şcoala de Arte din Zurich şi la Universitatea de Muzică din Koln. A susţinut recitaluri în Chile, Germania, Franţa, Italia şi Spania. De asemenea, a participat la numeroase cursuri de masterclass în întreaga lume, susţinute de profesori şi de personalităţi artistice precum Jaques Rouvier, Jun Kanno, Robert Mcdonald, Andrea Lucchesini, Andrea Bonatta, Matti Raekallio, Pietro de Maria, Andrej Jasinski şi Pierre-Laurent Aimard. Este deja distins cu Premiul al III-lea la Concursul Internaţional “Île de France” şi Premiul al II-lea la Concursul Internaţional “Claudio Arrau”.

Între 3 şi 25 septembrie, 196 de tineri artişti de pe tot globul au fost prezenţi la Bucureşti să-şi trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediţiei 2016 a Concursului Internaţional George Enescu. Premiile Concursului sunt în valoare totală de 115.000 de euro, la acestea adaugându-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum şi premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională.