Concursul national de eseuri si arta grafica "Familia mea in comunism"

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a derulat in perioada 20 februarie- 1 mai 2010 concursul national de eseuri si arta grafica "Familia mea in comunism”.

Ajuns la a - 4 a editie, concursul s-a bucurat si anul acesta de sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania (str. Vasile Lascar 31, etaj 1, sala Titulescu), aceasta institutie devenind un partener fidel al proiectelor educationale organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Cele doua institutii partenere organizeaza ceremonia de inmanare a premiilor concursului Familia mea in comunism in data de 16 iunie, orele 12, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, sala Nicolae Titulescu. La ceremonie vor participa dl Niculae Idu, seful Reprezentantei CE in Romania, dl Vladimir Tismaneanu, presedintele consiliului stiintific al ICCMER, dl Ioan Stanomir, presedintele executiv al ICCMER si reprezentanti ai fundatiei "Konrad Adenauer" si ai Ministerului Educatiei.

Tema de anul acesta a adus in prim plan relatia dintre familie si regimul comunist din Romania. Astfel, am incercat sa aducem in discutie mediul familial, viata de zi cu zi si modul in care aceasta institutie a fost tinta politicilor comuniste. Plecand de la urmatoarele intrebari: In ce masura a fost afectata familia ta de regimul comunist? Cum portretizati viata de familie in timpul regimului comunist?, am facut apel la creativitatea tinerilor din Romania pentru a ne schita imaginea familiei in regimul comunist. Scopul acestui concurs este acela de a creste interesul copiilor si tinerilor pentru istoria recenta a Romaniei, determinandu-i sa reflecteze asupra naturii totalitare si represive a regimului comunist din Romania.