Conducerea de la Beijing îndrăzneşte să reînvie amintirile legate de 4 iunie

Poza din 14 aprilie 1999 arată oameni adunati la mormântul fostului şef al Partidului Comunist Hu Yaobang, în Gongqing, în provincia Jiangsi.
Poza din 14 aprilie 1999 arată oameni adunati la mormântul fostului şef al Partidului Comunist Hu Yaobang, în Gongqing, în provincia Jiangsi. (AFP / Getty Images)

Considerând că şeful Partidului Comunist Chinez, Hu Jintao, şi premierul Wen Jiabao, sunt dispuşi să înflăcăreze speranţele suprimate ale chinezilor pentru reformă politică, zeci de ziare chineze au scris recent articole de comemorare ale fostului lider chinez Hu Yaobang, mentorul lui Wen şi simbolul unui cadru reformist.

Moartea lui Hu Yaobang pe 15 aprilie 1989 şi comemorarea acestuia au fost motivul pentru care s- au stârnit proteste masive, ce au fost violent reprimate de Beijing pe 4 iunie în acel an. Numele său a fost întotdeauna asociat cu masacrul din Piaţa Tiananmen şi astfel a fost ignorat sau suprimat în cea mai mare parte din mass-media oficială.

Priorităţile lui Hu şi Wen sunt de a câştiga încrederea comunităţii internaţionale şi de a pune sub presiune elementele intransigente din Partidul Comunist Chinez.

Ocazia pentru cele mai recente ştiri este festivalul Qingming din China, care se serbează de obicei pe 4 sau 5 aprilie, un moment în care chinezii aduc un omagiu membrilor decedaţi ai familiilor lor, vizitând şi curăţând mormintele lor.

Un articol în China News Service, ziarul Partidului Comunist chinez din afară Chinei, l-a celebrat pe Hu Yaobang.

Intitulat "Mormântul lui Hu Yaobang în timpul festivalului Qingming: El este mort demult, dar masele şi-l amintesc", articolul a apărut şi în alte ziare oficiale din China şi a fost transmis pe larg pe portalurile majore de ştiri.

Hu a reabilitat politic sute de mii de oameni, care au fost persecutaţi sau etichetaţi de Mao şi a dorit să implementeze reforme politice şi economice, înainte de a fi demis pentru "delăsare" în lupta împotriva elementelor "burgheze", în 1987.

Qingming, cunoscut şi sub numele de festivalul măturatului mormintelor, are conotaţii politice grave în China. Mişcarea de pe 5 aprilie 1976, când sute de mii s-au adunat în Piaţa Tiananmen purtând doliu după Zhou Enlai şi atacând Banda celor Patru, precum şi protestele pentru democraţie de pe 4 iunie, ambele au legătură cu sărbătoarea tradiţională chineză.

Articolul susţine că la aniversarea a 23 de ani de la moartea lui Hu, peste 80 de lideri ai PCC şi 200 de cadre provinciale şi guvernamentale au adus un omagiu la mormântul lui.

"Această activitate de comemorare pe scară largă este modalitatea prin care Hu Jintao şi Wen Jiabao lovesc în politica lui Bo Xilai, asemănătoare cu Revoluţia Culturală", a declarat Zhang Tianliang, un comentator pe probleme de politică chineză, într-un interviu. Zhang a spus că Zhou Yongkang, ţarul serviciilor de securitate şi susţinătorul şefului de partid demis din Chongqing, Bo Xilai, va înţelege situaţia.

Văzut prin prisma luptei politice curente, Hu Yaobang este un model al taberei reformiste. El este şi mentorul lui Wen Jiabao, care încearcă sa îl imite pe fostul lider. Relatările de profil înalt dau o mai mare importanţă acestor teme reformiste, dar dacă acestea se vor manifesta în acţiuni concrete, cum ar fi libertatea presei, încetarea persecuţiilor religioase şi desfiinţarea lagărelor de muncă, rămâne de văzut, a spus Zhang.

"Priorităţile lui Hu şi Wen sunt de a câştiga încrederea comunităţii internaţionale şi de a pune elementele intransigente din Partidul Comunist Chinez sub presiune", susţine Wen Zhao, un comentator al situaţiilor actuale pentru televiziunea NTD, cu sediul în New York. "Ei vor să se asigure că intransigenţii, cum ar fi Bo şi Zhou Yongkang, nu acţionează pripit", a relatat el.

Un mesaj transmis pe scară largă pe un microblog a menţionat ştirile şi a remarcat modul în care erau acestea postate pe Internetul din China. "Ce vânt suflă acum?"

Relatare de Xue Fei şi informaţii de Ariel Ţian.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.