Conducerile Radioului Public şi TVR acţionate în instanţă

Stelian Tănase
Stelian Tănase (Epoch Times România)

Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind a acţionat în judecată administraţiile Radioului Public (SRR) şi a televiziunii naţionale (SRTV) pentru nerespectarea Legii nr. 544/2001 privind informaţiile de interes public.

Iniţiativa a plecat de la constatarea că atât la Societatea Română de Radiodifuziune cât şi TVR se fac cheltuieli imense, pe diverse contracte încheiate cu case de avocatură, de către conducerile celor două societăţi, în mai multe procese care vizau drepturile propriilor angajaţi. Astfel, numai in procesul de concediere a liderului sindical din SRR, Adrian Moise, administraţia a cheltuit peste 10 000 de euro, iar în procesele privind anularea prevederilor CCM din Mass-Media au fost oferite drept onorarii sume, de asemenea, foarte mari, în condiţiile în care cele două instituţii au propriii lor jurişti la care pot apela, fără costuri suplimentare, arată sindicaliştii Mediasind, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

"Aceste procese au fost declanşate deoarece atât administraţia SRR, condusă de preşedinte-director general Ovidiu Miculescu, cât şi administraţia SRTV, condusă de preşedinte-director general Stelian Tănase, au refuzat să răspundă la cererile organizaţiei noastre, care solicitau prezentarea cuantumului cheltuielilor făcute în ultimii ani cu avocaţi, case de avocatură şi cu propriile compartimente juridice.", se precizează în comunicat

Totodată, organizaţiile afiliate FRJ Mediasind din cele două instituţii publice de media vor depune şi plângeri penale împotriva celor doi preşedinţi-directori generali, pentru abuz în funcţie, deoarece aceştia au refuzat, în mod deliberat, să respecte legislaţia. Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 26/2012, se interzice expres instituţiilor publice să achiziţioneze servicii juridice dacă au înfiinţate compartimente de profil, lucru ignorat de şefii SRR şi SRTV.

FRJ Mediasind reaminteşte că există deja două sentinţe judecătoreşti care obligă SRR şi SRTV să răspundă la cererile de informaţii de interes public, însă, cu toate acestea, cele două instituţii nu se conformează celor decise de justiţie.

"Având în vedere faptul că cele două societăţi s-au transformat de mult timp în feude ale unor grupuri de interese politice, pentru care încălcarea legii a devenit o practică, iar angajaţii sunt trataţi ca nişte sclavi, FRJ Mediasind se raliază Rezoluţiei adoptate de către Consiliul Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-Mediasind şi cere demiterea administraţiilor Miculescu şi Tănase din SRR şi SRTV, prin respingerea rapoartelor de activitate de către Parlament. Totodată, FRJ Mediasind cere instituţiilor abilitate, respectiv Curţii de Conturi şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, să ancheteze în regim de urgenţă denunţurile penale depuse de către organizaţiile afiliate din cele două societăţi, împotriva abuzurilor conducerilor celor două societăţi publice plătite din banii cetăţenilor.", concluzionează FRJ Mediasind.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.