Conferinţă de presă comună Iohannis-Erdogan

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său turc Recep Erdogan
Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său turc Recep Erdogan (presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut miercuri, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă comună cu omologul său turc, Recep Tayyp Erdogan, care efectuează o vizită oficială în ţara noastră.

"Am ţinut în mod expres să mă întâlnesc în aceste prime luni de mandat cu omologi ai mei şi cu reprezentanţi ai statelor cu care România are parteneriate strategice, aşa cum este Turcia. Relaţii puternice între state presupun dialog permanent. Iar atunci când dialogul este la cel mai înalt nivel, aşa cum se întâmplă astăzi, el arată un angajament comun. România şi Turcia au obiective comune şi interese reciproce. Despre acestea am discutat astăzi. Dar şi despre contextul în care ne aflăm şi despre modul în care putem dezvolta relaţia dintre ţările noastre", a precizat Klaus Iohannis.

Şeful statului a evidenţiat faptul că România şi Turcia sunt legate de apartenenţa la NATO, cooperarea în multe domenii, în special cel economic, dar şi faptul că România susţine Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

"Cred că atât UE, cât şi Turcia ar avea de câştigat în toate domeniile, de la dezvoltare economică la stabilitate regională, în urma integrării europene a Turciei. Două dintre temele principale de dialog au privit securitatea în regiune şi colaborarea economică. Convingerea noastră comună este aceea ca o regiune sigură şi prosperă este, fără îndoială, în beneficiul ambelor state şi al cetăţenilor noştri (...) Am avut, totodată, un schimb de opinii asupra unor dosare de mare actualitate de pe agenda internaţională. Mă refer îndeosebi la acţiunile împotriva terorismului şi la nevoia unor eforturi comune şi coordonate.", a adăugat Klaus Iohannis.

"Şi cum nu este bine să ignorăm evoluţiile de actualitate, domnule Preşedinte, daţi-mi voie, în aceste împrejurări, să vă exprim condoleanţele mele şi ale noastre pentru evenimentele nefericite de ieri şi pot să vă asigur de toată solidaritatea noastră. Terorismul este un flagel groaznic care se extinde şi în a cărui combatere, cu siguranţă, naţiunile noastre trebuie să colaboreze", a mai precizat preşedintele.

La rândul său, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că se află în România, ţară prietenă şi aliat de nădejde, după opt ani de la ultima vizită.

"Ieri, la Istanbul, în cel mai mare tribunal din Istanbul au intrat cu forţa în biroul unui procuror şi, după ce l-au luat ostatic pe o perioadă lungă de timp, l-au ucis mişeleşte. El este un erou. Sigur că şi ei au plătit greu, au plătit scump acest act. Mulţumesc prietenului meu, domnului Preşedinte Iohannis, pentru amabilitatea de a-mi fi urat condoleanţe. Terorismul nu este o chestiune numai a zonei noastre, este o chestiune a întregii lumi şi lupta noastră trebuie să o continuăm în plan mondial. Procurorul turc în momentul de faţă va fi înmormântat la Moscheea Sultanahmet. Înmormântarea va avea loc astăzi. Eu îi urez să se odihnească în pace, îi doresc să aibă parte de Paradis", a declarat preşedintele turc.

"Lupta noastră împotriva terorismului trebuie să continue într-o manieră hotărâtă. (...) Democraţia este un sistem complex, care nu poate suporta terorismul. Cei care cred în democraţie, noi trebuie toţi să luptăm împotriva terorismului. În calitate de preşedinte al Turciei, în calitate de preşedinte ales de naţiunea turcă, sigur că voi continua această luptă până la capăt", a continuat Erdogan.

Preşedintele Turciei afirma că au avut loc discuţii în ceea ce priveşte relaţiile politice dintre Turcia şi România, relaţiile militare, economice, comerciale şi culturale.

"Sigur că, din punct de vedere politic, am dorit să mulţumesc României pentru sprijinul acordat pentru aderarea noastră la Uniunea Europeană şi cred că, în perioada următoare, sprijinul României va fi şi mai hotărât în acest proces de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Solidaritatea noastră se manifestă şi în alte planuri, de exemplu în cel militar", a adăugat preşedintele Turciei.

Pentru a citi integral discursurile celor doi şefi de stat intraţi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.