Conflicte violente între poliţie şi manifestanţii anti-austeritate în Bruxelles

Poliţia a intrat în conflict cu manifestanţii din capitala belgiană care protestau împotriva măsurilor de austeritate propuse de guvern în sectoarele social şi economic.
Ciocniri violente în poliţie şi manifestanţi în Bruxelles, 24 mai 2016.
Ciocniri violente în poliţie şi manifestanţi în Bruxelles, 24 mai 2016. (Captură Foto)

Poliţia belgiană a folosit marţi tunuri cu apă în timpul conflictelor cu manifestanţii la o demonstraţie masivă în Bruxelles împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului de centru-dreapta.

Un grup de aproximativ 100 de manifestanţi mascaţi s-au desprins de protestul principal, la care au participat aproximativ 60.000 de persoane, şi au început să arunce cu obiecte asupra forţelor de ordine. Poliţia a fost forţată să îi împingă înapoi cu jeturi puternice de apă.

Manifestaţia a fost organizată de câteva sindicate ale muncii sub sloganul “Our cup runs over”.

Manifestanţii au denunţat reformele propuse de ministrul Muncii Kris Peeters, precum creşterea flexibilităţii programului muncitorilor la locurile de muncă, prelungirea vârstei de pensionare şi salarii mai mici în cazul unor condiţii mai dure de muncă. Reformele vor permite angajatorilor să impună săptămâni de lucru de 45 de ore.

“Toată lumea va fi afectată foarte mult de abandonarea săptămânii cu 38 de ore de muncă, absenţa coordonării, subfinanţarea (serviciilor publice sau a) pensiilor”, a declarat ziarului Le Soir un oficial al sindicatului FGTB, Michel Meyer.

Protestul de marţi urmăreşte să paveze drumul pentru un miting amplu vizând serviciile publice, o grevă feroviară programată pentru 31 mai şi greve generale în luna iunie, septembrie şi octombrie.

Sindicatele belgiene ale muncii susţin că politicile de piaţă liberă ale premierului Charles Michel din ultimii peste doi ani costă familia de rând aproximativ 100 de euro pe lună.

Belgia a mai fost într-o situaţie dificilă în noiembrie 2014 după un protest masiv anti-austeritate şi din cauza celei mai mari acţiuni generale din ultimii ani care a ţinut la sol avioane, a închis porturi şi a blocat legăturile feroviare internaţionale.

Guvernul belgian a fost criticat pentru breşele de securitate în timpul atacurilor teroriste din Paris şi Bruxelles, ce au fost aparent revendicate de grupul jihadist Statul Islamic

În noiembrie 2015, atacuri cu armă şi bombe au dus la moartea a 130 de persoane în Paris. Ulterior, în martie 2016, doi bărbaţi şi-au detonat explozibilii aflaţi asupra lor într-o acţiune coordonată la aeroportul din Bruxelles, iar după aproximativ o oră a avut loc o altă explozie la o staţie de metrou din capitala belgiană. În total au fost ucise 32 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe