Conflictul de interese şi incompatibilitatea, prescrise în 3 ani. Proiect marca "Mitralieră" adoptat de deputaţi

Cătălin Rădulescu a reuşit să-şi vadă adoptat proiectul de lege care şterge incompatibilităţile şi conflictul de interese după trei ani şi le dă voie aleşilor locali să desfăşoare activităţi în privat.
Catalin Radulescu(PSD)
Catalin Radulescu(PSD) (Florin Chirila/Epoch Times)

Cu 196 voturi "pentru", 59 "împotrivă" şi 4 abţineri, Camera Deputaţilor a adoptat miercuri un proiect de lege iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi asumat, prin semnătură de alţi peste o sută de parlamentari PSD, care prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor, informează Hotnews.

De asemenea, proiectul legislativ al deputatului "Mitralieră" le permite aleşilor locali să desfăşoare activităţi în sectorul privat în domenii care nu au legătura cu atribuţiile de aleşi locali. Deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei juridice, a explicat în plenul Camerei că prin această modificare "s-a făcut egalitate" între aleşii locali şi prefecţi în ceea ce priveşte posibilitatea de a desfăşura activităţi în sfera privată.

Camera Deputaţilor a fost for decizional pe acest proiect, actul normativ urmând să fie trimis spre promulgare la preşedintele Iohannis. După vot, Cătălin Rădulescu a luat cuvântul pentru a le mulţumi celor care au susţinut proiectul.

Ce prevede proiectul:

"Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate."

"Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil."

Proiectul mai prevede că:

"Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai municipiului Bucureşti, potrivit legii."

Proiectul a fost susţinut în plen de deputatul liberal Florin Roman, însă liderul de grup Raluca Turcan a anunţat că liberalii au votat "împotrivă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne