Conflictul transnistrean discutat de reprezentanţii politici

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

Sâmbătă, la Tiraspol, a avut loc întâlnirea reprezentanţilor politici în procesul de reglementare a conflictului transnistrean din partea Chişinăului şi Tiraspolului cu participarea conducătorilor Grupurilor de lucru în domeniul economic şi experţilor. Delegaţia moldovenească a fost condusă de către Vicepremierul Eugen Carpov, a relatat Biroul pentru reintegrare, scrie Moldpres.

În cadrul reuniunii au fost continuate discuţiile pe marginea subiectelor actuale, în particular problema accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Camenca. Partea moldovenească a reiterat faptul că mecanismele discutate nu trebuie să afecteze situaţia în ceea ce ţine de dreptul la proprietate al fermierilor. Delegaţia moldovenească a pledat pentru restabilirea accesului liber la terenurile agricole pentru fermierii care au respectat prevederile mecanismului agreat în 2006.

Delegaţiile au continuat căutarea soluţiilor practice ce ar permite accesul liber la loturile de pământ, inclusiv prin stabilirea condiţiilor tehnice ce urmează a fi respectate de fermieri în procesul lucrărilor agricole, crearea mecanismelor comune de monitorizare a stării terenurilor ş.a. Discuţiile pe acest subiect vor continua.

De asemenea, la reuniune a fost abordată problematica documentării populaţiei şi aspectele ce vizează eliberarea locuitorilor regiunii a certificatelor de apatrid. În răspuns la poziţiile exprimate de către reprezentanţii de la Tiraspol, Vicepremierul Carpov a comunicat că în conformitate cu convenţiile internaţionale la care Moldova este parte, Republica Moldova s-a angajat să reducă numărul cazurilor de apatridie. A fost menţionat că datorită caracterului complex al problematicii cetăţeniei, soluţionarea dificultăţilor existente ar putea fi facilitată odată cu avansarea negocierilor pe aspecte politice ale conflictului transnistrean.

Totodată, oficialul moldovean a atras atenţie asupra faptului că unele decizii şi acţiuni întreprinse de structurile transnistrene sunt menite să creeze condiţii discriminatorii pentru locuitorii regiunii care activează în instituţiile subordonate Republicii Moldova. Subiectele în cauză vor fi abordate de către experţii în problematica documentării la reuniunile Grupului de lucru respectiv.

În cadrul întâlnirii a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea subiectelor cu caracter economic aflate pe agenda negocierilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe