Congresmenii americani cer Pentagonului o listă cu companiile chineze angajate în programe de spionaj economic şi militar

(Captură Foto)

Un grup bipartisan de parlamentari americani a cerut, joi, Pentagonului să numească companiile deţinute de armata chineză care operează în Statele Unite, deoarece încearcă să elimine ceea ce au numit efortul Beijingului de a „fura” tehnologia în scopuri militare.

Companiile deţinute de guvernul chinez „achiziţionează firme americane pentru a transfera informaţii tehnologice”, printre alte tactici, potrivit scrisorii adresate secretarului Apărării, Mark Esper.

Scrisoarea a fost semnată de senatori şi reprezentanţi democraţi şi republicani, inclusiv liderul minorităţii senatorilor din SUA, Chuck Schumer.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze a etichetat acuzaţiile ca fiind „nefondate” şi „mentalitate de război rece” , susţinând că strategia Chinei vizează integrarea sectoarelor de apărare şi economice.

Un raport al Pentagonului din 2018 a declarat că Beijingul domină producţia globală de pământuri rare, critice pentru operaţiunile militare din SUA, precum şi producţia de electronice şi substanţe chimice.

„China reprezintă un risc semnificativ şi în creştere pentru furnizarea de materiale şi tehnologii considerate strategice şi critice pentru securitatea naţională a SUA”, se arată în raport.

Parlamentarii au cerut Pentagonului să întocmească o listă a companiilor deţinute de armata chineză care operează în Statele Unite, citând o prevedere din Legea privind autorizarea apărării naţionale (NDAA) pentru anul fiscal din 1999.

Parlamentarii au solicitat lansarea publică a unei liste actualizate „cât mai curând posibil” pentru a „combate spionajul economic al Chinei în Statele Unite”.