Congresul Mondial al tătarilor crimeeni la Ankara: „Slavă Ucrainei!”

Tătarii din Crimeea.
Tătarii din Crimeea. (captură youtube.com)

În capitala turcă, Ankara, a luat sfârşit cel de-al doilea Congresul Mondial al tătarilor din Crimeea. Acesta s-a încheiat sub imnul Ucrainei şi al tătarilor din Crimeea, participanţii scandând de asemenea, „ Slavă Ucraina!”, „Slavă Eroilor!”

La sugestia Comisarului prezidenţial al Ucrainei pentru problemele poporului tătar din Crimeea, Mustafa Dzhemilev, următorul Congres, care se va desfăşura peste patru ani, ar putea avea loc în capitala Crimeei sau la Kiev. „Am decis să organizăm următoarea reuniune a Congresului în capitala Republicii Autonome Crimeea, oraşul Aqmescit (Simferopol) sau la Kiev, capitala Ucrainei”, a declarat Dzhemilev.

Potrivit serviciului de presă al Mejlis (n.r. organul executiv al Congresului Naţional Parlamentar al tătarilor din Crimeea) al poporului tătar din Crimeea, citat de ukrinform.ua, la Ankara a avut loc întâlnirea prim-ministrului Turciei, Ahmet Davutoglu, cu liderii tătarilor din Crimeea - Comisarul prezidenţial al Ucraina pentru poporul tătar din Crimeea, Mustafa Dzhemilev, preşedintele Congresului Mondial al tătarilor din Crimeea, reprezentantul organizaţiei Mejlis, Refat Chubarov, şi vicepreşedintele Mejlis, Omer Aslan Kyrymly.

Congresul Mondial al tătarilor din Crimeea le-a cerut compatrioţilor care au fugit din Crimeea după anexarea peninsulei de către ruşi, să revină în patrie. Participanţii la Congres au venit şi cu o solicitare către toate organizaţiile care doresc să sprijine ONG-urile tătare, instituţiile politice şi sociale, mass-media naţională şi lupta naţională a tătarilor, să se apropie de Congresul Mondial al tătarilor din Crimeea, fără a fi specificate careva detaliile din cadrul întrunirii.

Pe 1 şi 2 august, la Ankara a avut loc Congresul Mondial al tătarilor din Crimeea. Forumul nu a putut fi organizat pe peninsulă, din cauza persecuţiei activiştilor tătari din Crimeea de către serviciile secrete ruse. Liderii tătarilor, Dzhemilev şi Chubarov, au interdicţie de a intra pe peninsulă.

Din cauza interdicţiei de părăsi Crimeea, de la Congres au lipsit mai mulţi membri ai Mejlis, fiind audiaţi în cazul privind organizarea tulburărilor în masă 26 februarie 2014 pe peninsulă, exact în zilele desfăşurării forumului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.