Congresul SUA dezbate un plan de ajutor pentru rebelii sirieni

(PHOTOS.COM)

Camera Reprezentanţilor din SUA urmează să dezbată şi să voteze în aceste zile un plan ce autorizează Pentagonul să echipeze şi să antreneze forţele rebele siriene moderate, o autorizaţie cerută de preşedintele Barack Obama, a anunţat luni seara comisia însărcinată cu stabilirea agendei discuţiilor din camera inferioară a Congresului american, potrivit AFP.

Planul va face obiectul a şase ore de dezbateri, după care, probabil miercuri, va avea loc votarea acestui document, sub forma unui amendament la legea finanţelor temporare ce urmează să finanţeze administraţiile federale începând cu data de 1 octombrie, debutul anului bugetar 2015, până la 11 decembrie.

Reprezentanţii camerei inferioare a legislativului SUA au, deci, ocazia de a decide dacă aprobă cererea formulată de preşedintele american săptămâna trecută în privinţa echipării şi antrenării rebelilor sirieni, pentru ca aceştia sa poate duce ofensiva pe teren împotriva Statului Islamic, sprijiniţi de lovituri aeriene americane.

Elaborat în formă finală de republicanii din Camera Reprezentanţilor, acest plan nu dă însă mână liberă Pentagonului. El impune administraţiei să prezinte în Congres rapoarte asupra execuţiei planului, selectării grupărilor siriene beneficiare de ajutor şi asupra utilizării armelor şi echipamentelor livrate.

Planul nu include credite suplimentare pentru finanţarea operaţiunii şi clarifică faptul că textul nu constituie în niciun caz o autorizaţie pentru desfăşurarea de soldaţi în conflict.

Unii parlamentarii au criticat caracterul restrictiv al planului, în special pentru faptul că acesta prevede o dată de expirare, fixată pentru 11 decembrie, şi în consecinţă ar trebui reînnoit ulterior.

Aleşii ultraconservatori, precum reprezentantul Justin Amash, şi-au manifestat ostilitatea faţă de acest text, dar liderii republicani par încrezători în capacitatea de a întruni o majoritate cu sprijinul democraţilor. În cazul adoptării de către Camera Reprezentanţilor, planul de ajutor pentru rebelii sirieni urmează să fie trimis spre dezbatere în Senatul american, precizează agenţia citată.

În legătură cu strategia americană în Siria, unii analişti consideră că aceasta se va lovi de dificultatea de a determina cu precizie cine sunt 'rebelii moderaţi' care luptă împotriva preşedintelui Bashar al-Assad pentru ca aceştia să primească sprijin militar internaţional, după cum scria zilele trecute EFE. În acelaşi timp, regimul de la Damasc a avertizat că orice acţiune militară externă întreprinsă pe teritoriul său va fi considerată o agresiune dacă nu se va desfăşura în coordonare cu guvernul sirian, poziţie sprijinită şi de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe