Conopidă cu ciuperci la cuptor - apetisantă şi hrănitoare

Conopida la cuptor este o mâncare uşoară, versatilă şi sănătoasă care poate fi servită ca aperitiv, la masa de seară, de sărbători sau când aveţi musafiri.
Conopidă cu ciuperci la cuptor
Conopidă cu ciuperci la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Este o variantă mai dietetică, ce foloseşte proteine vegetale, este fără lactate iar la consumare crează o stare plăcută de saţietate fără a-ţi da senzaţia de preaplin.

Ingrediente:

o conopidă de mărime potrivită,
300 g ciuperci,
1-2 ardei,
un praz sau 2 cepe,
2 linguri ulei,
4 linguri pesmet sau tărâţe,
1 linguriţă de cimbru,
1 legătura de pătrunjel,
2-5 ouă în funcţie de cât de pufoasă doriţi textura,
sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Se începe cu pregătirea conopidei, care se rupe mai întâi în bucheţele mici şi se spală bine sub jet de apă. Conopida se pune apoi într-o oală, se toarnă peste apa fierbinte atât cât să o acopere bine şi se adaugă puţină sare. După ce apa începe să fiarbă, se reduce focul iar conopida se lasă in continuare la fiert cam zece minute până când aceasta este pătrunsă. Conopida se ia de pe foc, se strecoară şi se lasă deoparte să se scurgă bine de apă.

O parte din prazul şi ardeii tăiaţi mărunt se pun într-o tigaie cu ulei, iar la câteva minute după ce au început să se înmoaie, se adaugă ciupercile tăiate în bucăţi potrivit de mari. Se presară sare şi piper după preferinţă şi se lasă în continuare pe foc, amestecând din când în când până când ciupercile sunt fierte. Dacă sosul pe care-l lasă ciupercile scade prea mult, acesta se poate completa cu câteva linguri din apa în care a fiert conopida.

Se continuă cu prepararea compoziţiei: într-o tigaie se pun două linguri de ulei şi se adaugă restul de praz şi ardei tăiaţi mărunt. După câteva minute se adaugă pesmetul sau tărâţele, un sfert de cană de apă în care a fiert conopida, cimbru, piper, sare. Se amestecă bine şi se ia de pe foc.

Se combină cu conopida zdrobită mărunt, apoi se adaugă pătrunjelul şi ouăle, pe rând, unul câte unul. În funcţie de preferinţă, pentru o textură mai pufoasă se folosesc două sau trei ouă. Dacă doriţi o textură mai fermă se pun 5 ouă.

Între timp, se unge un vas termorezistent cu ulei sau unt şi se tapetează cu pesmet. Se întinde compoziţia în strat uniform, iar pe deasupra se pune un strat din ciupercile preparate anterior. Conopida se dă la cuptor la foc mediu (175 grade C) şi se lasă până când se rumeneşte frumos pe deasupra. Înainte de servire se porţionează în bucăţi în funcţie de mărimea dorită. Poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură