Conservatorul Antonin Scalia de la Curtea Supremă a SUA moare la 79 de ani. Obama trebuie să numească un înlocuitor

Judecătorul conservator Antonin Scalia de la Curtea Supremă a Statelor Unite a murit la vârstă de 79 de ani, stârnind o bătălie politică majoră pentru succesiune înaintea alegerilor prezidenţiale americane.
Judecătorul conservator Antonin Scalia de la Curtea Supremă a Statelor Unite.
Judecătorul conservator Antonin Scalia de la Curtea Supremă a Statelor Unite. (Captură Foto)

Conform unei surse apropiate de familia lui Scalia, judecătorul a murit sâmbătă în somn după o zi de vânătoare la o fermă situată în afara oraşului vestic Marfa, din statul american Texas.

Se estimează că moartea lui Scalia va declanşa o luptă politică acerbă în legătură cu succesorul său, în timpul unei campanii electorale prezidenţiale deja tensionate.

Este foarte probabil să existe o presiune semnificativă asupra Senatului, aflat în mâinile republicanilor, pentru a întârzia confirmarea oricărui judecător nominalizat de Obama, un democrat aflat în ultimul său mandat prezidenţial.

Înlocuirea lui Scalia cu un judecător numit de democraţi ar putea schimba balanţa puterii în cadrul Curţii Supreme sub şeful justiţiei John Roberts, şi ar însemna că alegerea preşedintelui american ar putea determina imediat direcţia Curţii Supreme.

Liderul democraţilor din Senatul SUA, Harry Reid, a declarat că ar fi “ruşinos” ca, de fapt, Camera să eşueze să confirme o înlocuire înainte de depunerea jurământului de către noul preşedinte american, în ianuarie 2017.

Scalia a fost cunoscut pentru viziunile sale conservatoare şi pentru interpretarea literală a Constituţiei Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe