Consilier al Casei Albe reduce aşteptările pentru un acord comercial sino-american

Peter Navarro
Peter Navarro (Getty Images)

Un consilier de rang înalt al Casei Albe a redus aşteptările marţi în ceea ce priveşte următoarele runde de negocieri comerciale dintre SUA şi China, îndemnând investitorii, companiile şi publicul să aibă răbdare în soluţionarea litigiului comercial dintre cele două mari economii din lume.

Peter Navarro a afirmat că pentru a se obţine un rezultat excelent, procesul trebuie lăsat să-şi urmeze cursul.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump încearcă schimbări profunde ale politicilor şi practicilor Chinei privind protecţia proprietăţii intelectuale, furtul de tehnologie din SUA, accesul companiilor americane la pieţele Chinei şi subvenţii industriale.

Trump a impus tarife stricte asupra importurilor chineze care au inundat pieţele globale. China a ripostat cu propriile tarife.

Oficiali ai regimului chinez urmează să se întâlneacă cu omologii lor americani la jumătatea lunii septembrie, la Washington, înainte de a avea loc reuniunile la nivel de ministru de la începutul lunii octombrie, în care sunt implicaţi vicepremierul chinez Liu He, reprezentantul comerţului american Robert Lighthizer şi secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

Tarifele americane de 15% pentru bunuri în valoare de aproximativ 125 de miliarde USD au intrat în vigoare la 1 septembrie, iar tarifele la aproape toate importurile chineze rămase, inclusiv telefoane mobile şi laptopuri, sunt programate să intre în vigoare la 15 decembrie.

Tarifele chineze la bunurile americane se vor majora cu 5 puncte procentuale la 30% la 1 octombrie.

Navarro a spus că tarifele impuse de SUA „funcţionează bine”.

„Oamenii trebuie să înţeleagă acest lucru: tarifele aplicate Chinei sunt cea mai bună apărare a noastră împotriva agresiunii economice a Beijingului şi cea mai bună poliţă de asigurare - acest lucru fiind important - cea mai bună asigurare că regimul chinez va continua să negocieze cu bună credinţă”, a spus el.

The South China Morning Post, controlat de Partidul Comunist, a raportat citând o sursă neidentificată, că este de aşteptat ca Beijingul să cumpere mai multe produse agricole în speranţa unui acord comercial mai bun cu Statele Unite.

Oficialii americani şi chinezi din domeniul comerţului vor discuta despre un acord bazat pe un proiect de text care a fost negociat în aprilie, a declarat publicaţia din Hong Kong.

Departamentul de Comerţ al SUA a impus marţi taxe antisubvenţionale de la 104% la 222% asupra materialelor ceramice fabricate în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe