Consilier al OMS: Virusul Wuhan poate infecta 5 miliarde de oameni [Bloomberg]

Partidul Comunist Chinez stă pe un vulcan care ar putea arunca în aer lumea.
Epidemie de coronavirus în China
Epidemie de coronavirus în China (Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)

Un epidemiolog de talie internaţională şi consilier al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat joi că, dacă epidemia de virus Wuhan nu este stăvilită rapid, ar putea infecta peste 5 miliarde de oameni, mai bine de 60% din populaţia globală.

Afirmaţiile şocante ale virusologului sunt identice cu cele ale şefului catedrei de sănătate publică de la Universitatea Hong Kong, făcute la începutul acestei săptămâni.

Potrivit Bloomberg, consilierul OMS Ira Longini a făcut afirmaţiile şocante după ce a terminat un studiu privind transmisibilitatea virusului. Conform estimărilor sale, virusul ar putea infecta la un moment dat miliarde de oameni.

Ca şi cum veştile nu ar fi suficient de proaste, Longini consideră că rata mortalităţii în cazul coronavirusului care a lovit China nu este de 1% cum declara oficial regimul comunist chinez, ci 2%. Caz în care, conform calculelor, numărul victimelor pe care le-ar putea face virusul s-ar situa în jur de 100 de milioane de persoane.

În ultimele câteva zile a devenit clar, odată cu răspândirea epidemiei în oraşe mari - Beijing, Shanghai şi oraşele de coastă ale Chinei - la distanţă mare de focarul iniţial, că încercarea de a minimiza efectele virusului va fi probabil un eşec, şi că momentul în care trebuia să se acţionezea era exact începutul epidemiei, în lunile noiembrie sau decembrie 2019, când Partidul se ocupa cu muşamalizarea ştirilor legate de epidemie şi arestarea celor care atrăgeau atenţia asupra focarului.

În ultimele zile, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a avertizat că s-ar putea să vedem doar „vârful aisbergului” în ceea ce priveşte numărul cazurilor şi că o nouă erupţie de infecţii în Europa ar putea duce la un alt focar masiv.

Longini şi-a bazat cifrele pe un R0 (factorul de transmisie a bolii) între 2 şi 3, ceea ce înseamnă că persoana infectată răspândeşte virusul, în medie, la alte două sau trei persoane.

În ultimele zile, o atenţie din ce în ce mai mare a fost acordată lipsei testelor de virus fiabile, nu doar în China, dar în practic toate ţările în care s-a răspândit virusul.

Dificultăţile în diagnosticarea virusului ar putea însemna că vom vedea în viitorul apropiat o altă creştere bruscă a numărului cazurilor, dar de data aceasta ar putea fi chiar mai mare decât saltul publicat miercuri seara de oficialii din Hubei, care a speriat oficialii din domeniul sănătăţii şi bursele.

„Izolarea cazurilor şi plasarea persoanelor cu care se intră în contact în carantină nu vor opri acest virus”, a declarat Longini.

Longini, un cercetător şi om de ştiinţă care şi-a petrecut întreaga carieră concentrându-se pe boli infecţioase, nu este nici pe departe singurul om de ştiinţă care a avertizat asupra dimensiunii tragediei ce ameninţă întreaga lume.

Neil Ferguson, cercetător la Imperial College London, a estimat că ar putea exista situaţii în care rata recentelor îmbolnăviri zilnice să atingă 50 de mii şi a avertizat că putem fi încă în „etapele preliminare” ale focarului.

Estimările de răspândire fac parte dintr-un spectru de posibilităţi care s-ar putea derula pe măsură ce epidemia progresează, a declarat Alessandro Vespignani, un biostatistician la Universitatea Northeastern din Boston. Următoarele săptămâni pot oferi mai multe informaţii despre cât de uşor se răspândeşte boala în afara Chinei, în special dacă sunt puse în aplicare mai multe măsuri pentru controlul acesteia, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură