Consilier iranian avertizează europenii să nu impună noi condiţii acordului nuclear

Un consilier de rang înalt al liderului suprem al Iranului, Aiatollahul Ali Khamenei, a avertizat guvernele europene să nu încerce să negocieze noi condiţii pentru a menţine valid acordul nuclear din 2015.
Ali Akbar Velayati, consilier senior pentru politică externă al ayatollahului Iranului.
Ali Akbar Velayati, consilier senior pentru politică externă al ayatollahului Iranului. (Captură Foto)

“În cazul în care ei spun că acceptă [acordul nuclear] JCPOA, dar că ar trebui să negocieze în ceea ce priveşte prezenţa regională a Iranului sau să discute despre sistemele de apărare antirachete ale Iranului, atunci ei stabilesc condiţii pentru JCPOA şi acest lucru nu este deloc acceptabil”, a menţionat marţi Ali Akbar Velayati, consilier de top pentru politică externă al ayatollahului Ali Khamenei.

“Europenii nu au acest drept. JCPOA nu are condiţii şi trebuie să fie implementat în conformitate cu varianta în care a fost semnat”, a declarat el pentru presa iraniană.

Într-o convorbire telefonică desfăşurată săptămâna trecută cu preşedintele iranian Hassan Rohani, omologul său francez Emmanuel Macron, căruia i s-a propus să medieze neînţelegerile dintre Teheran şi Washington privind acordul nuclear, a declarat că discuţiile privind securitatea regională şi programul iranian de rachete balistice sunt necesare pentru a asigura supravieţuirea acordului.

Convorbirea telefonică a avut loc la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că urmăreşte să facă schimbări în acordul care a plasat unele restricţii asupra activităţii nucleare iraniene în schimbul ridicării majorităţii sancţiunilor impuse Iranului pentru aceste activităţi.

În ciuda faptului că a acceptat apelul lui Trump de a purta discuţii suplimentare cu Iranul, Macron a susţinut acordul şi a denunţat ameninţările liderului american de a-i “pune capăt”.

Fără să facă o referire directă la Macron, Velayati a declarat că liderii europeni “ar trebui să aibă mai multă grijă în ceea ce priveşte remarcile şi cererile lor”.

“Nu va avea loc o a doua ediţie a negocierilor. Discuţiile s-au terminat şi acum este momentul ca ei să se conformeze termenilor acordului”, a afirmat oficialul iranian.

Velayati a acuzat SUA că “joacă un joc politic” încercând să facă presiuni asupra Iranului printr-un nou set de sancţiuni aplicat împotriva Gărzilor Revoluţionare Islamice şi prin alte măsuri.