Consilier şef la Allianz: Încetinirea creşterii economice în Europa, mai gravă decât şi-au imaginat investitorii

(Getty Images)

Creşterea economică europeană se diminuează mai mult decât consideră mulţi investitori, a declarat luni Mohamed El-Erian, consilier şef pe probleme economice la Allianz SE, avertizând că încetinirea economică reprezintă cel mai mare risc pentru piaţă, potrivit Reuters.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, El-Erian a afirmat că Banca Centrală Europeană doar a limitat instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a răspunde deficienţelor economice, iar guvernele europene nu sunt pregătite să răspundă în ceea ce priveşte cheltuielile.

“Oamenii subminează cât de rapid încetineşte [creşterea economică] în Europa”, a precizat El-Erian.

În luna ianuarie, Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit previziunea privind creşterea economică în zona euro la 1,6%, deşi cu trei luni înainte fusese de 1,9%. Totuşi, El-Erian consideră că până şi această perspectivă este mult prea optimistă.

El-Erian, fost director executiv la Pimco, un gigant de investiţii în obligaţiuni deţinut de Allianz, se aşteaptă ca zona euro să facă eforturi chiar şi să atingă o creştere de 1% a PIB-ului în acest an.

Potenţialele efecte secundare ale unei răciri economice în Europa şi China a ajutat Rezerva Federală din SUA (Fed) să semnaleze în luna ianuarie că va opri pentru moment creşterea ratelor dobânzii, precizând că nu se va grăbi să ia noi măsuri, după ce, în 2018, rata dobânzii s-a majorat de patru ori.

Însă El-Erian, un observator îndelungat al Băncii Centrale Europene, a declarat că o economie americană puternică ar putea forţa Fed să îşi schimbe mesajul chiar în această vară. Allianz a gestionat active în valoare de 1,4 trilioane de euro la sfârşitul anului trecut.

“Există o şansă reală ca Fed să fie nevoită să schimbe semnalele din nou, să nu mai fie răbdătoare în privinţa ratelor. Economia internă nu justifică răbdarea sau flexibilitatea. Economia internă motivează normalizarea continuă a politicii monetare deoarece pieţele muncii rămân puternice, salariile cresc cu 3% şi investiţiile în afaceri iau avânt”, a susţinut El-Erian.