Consiliul Fiscal a dat aviz negativ noului Cod Fiscal al Guvernului Ponta

Ionuţ Dumitru, 24 februarie 2015
Ionuţ Dumitru, 24 februarie 2015 (Epoch Times România)

Lansat în dezbatere publică la sfârşitul lunii februarie, proiectul de revizuire a Codului Fiscal, în forma sa finală, este avizat negativ de Consiliul Fiscal.

Deşi iniţiativa Guvernului de a rescrie Codul Fiscal este "justificată şi binevenită", luând în considerare numeroasele modificări suferite de acest document de-a lungul anilor, reducerile ample la nivelul taxelor şi impozitelor pe care acesta le prevede sunt nesustenabile, susţin reprezentanţii Consiliului Fiscal.

Mai mult, proiectul de modificare a Codului fiscal în forma sa actuală implică un risc extrem de deteriorare permanentă şi de proporţii a poziţiei finanţelor publice ale României iar deficitul excesiv ce va rezulta în cazul aplicarii noului Cod Fiscal este imposibil de conciliat cu adoptarea euro în 2019, opinează specialiştii.

Oportunitatea unei relaxări fiscale de asemenea proporţii ca cea propusă de Guvern este discutabilă, iar România "riscă să intre din nou în capcana unei politici fiscale pro-ciclice, apăsând pe acceleraţie în faza de expansiune a ciclului economic şi riscând să fie constrânsă să implementeze măsuri de ajustare structurală într-o inevitabilă fază viitoare de recesiune.", mai susţin reprezentanţii Consiliului Fiscal.

"Având în vedere probabilitatea extrem de ridicată ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal să conducă la deviaţii de proporţii de la ţintele bugetare pe termen mediu, Consiliul Fiscal avizează negativ propunerea legislativă. ", concluzionează Consiliul Fiscal.

Reamintim că noul Cod Fiscal a fost aprobat miercuri de Guvern. Acesta aduce peste o sută de modificări actualului Cod Fiscal, şi, potrivit specialiştilor şi opoziţiei, principalul său scop ar fi unul electoral. Cabinetul Ponta vine cu reduceri de taxe spectaculoase, considerate, aşa cum se vede, inclusiv de Consiliul Fiscal, nesustenabile, ceea ce pune Opoziţia într-o poziţie extrem de dificilă. Dacă va vota în favoarea proiectului, noul PNL va trebui să şi-l asume, dacă îl respinge, va fi acuzat de PSD că se opune uşurării poverii fiscale şi "relansării" economiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne