Consiliul Fiscal: Reducerea CAS nu este inclusă în rectificarea bugetului

(photos.com)

Consiliul Fiscal atrage atenţia că reducerea CAS nu apare în proiectul de rectificare a bugetului pe 2014 şi mai mult decât atât, Guvernul a introdus veniturile suplimentare din taxa pe stâlp, care ar fi trebuit să acopere lipsa de 850 de milioane de lei creată de reducerea contribuţiilor din octombrie. Deci, în cazul în care va fi aplicată reducerea CAS, măsura nu este prevăzută în bugetul actual, conform Gândul.

Consiliul Fiscal arată că în proiectul de rectificare a bugetului nu există nicio menţiune referitoare la modul în care va fi compensată reducerea CAS, dacă aceasta va fi aplicată anul acesta. Guvernul va fi nevoit să găsească alte soluţii dacă doreşte să scadă CAS-ul din luna octombrie, întrucât sursa de acoperire a celor 850 de milioane de lei, respectiv veniturile suplimentare din taxa pe stâlp, au fost deja ”prinse” în actuala formă a bugetului.

”Consiliul fiscal reaminteşte că proiectul de rectificare bugetară nu include impactul reducerii cu 5 pp. a CAS datorat de angajator de la 1 octombrie, aprobat de Parlament, dar nepromulgat de Preşedinte. Având în vedere că nota de fundamentare a propunerii de modificare a Codului fiscal mai sus menţionate preciza ca sursă de acoperire a impactului pentru anul curent încasările suplimentare din impozitul pe construcţii speciale, iar acestea din urmă sunt deja prinse în forma curentă a bugetului rectificat fără a conduce la o diminuare a deficitului bugetar, Consiliul fiscal atrage atenţia că o eventuală aplicare a propunerii legislative la termenul avut în vedere iniţial nu are acoperire în bugetul actual, încadrarea în ţinta de deficit implicând cel mai probabil o reducere ulterioară semnificativă a cheltuielilor bugetare”, se precizează în Opinia Consiliului fiscal cu privire la Raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară şi proiectul de rectificare a bugetului consolidat pe anul 2014, document publicat joi.

Reducerea CAS a fost un motiv de controverse între Victor Ponta şi Traian Băsescu, care a retrimis legea în parlament. La întâlnirea care a avut loc la Cotroceni, premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor Ioana Petrescu nu au putut să prezinte de unde se iau sumele compensatorii în cazul în care se reduce CAS.

Totodată, Consiliul Fiscal mai avertizează că rectificarea este negativă, şi nicidecum pozitivă, aşa cum a susţinut premierul Victor Ponta, şi anume o serie de modificări contabile au majorat artificial veniturile care, în esenţă, au fost revizuite în scădere cu 128 de milioane de lei.

O altă problemă sesizată de Consiliu este scăderea eficienţei colectării. Din raportul pe primele şase luni reiese că executivul a colectat cu un miliard de euro mai puţini bani la buget decât îşi asumase în programul pe 2014.

Ialomiţianu: Guvernul a apelat la „câteva artificii tehnice” pentru a acoperi neîndeplinirea ţintelor asumate

Gheorghe Ialomiţianu, fostul ministru al Finanţelor, susţine că Guvernul a apelat la „câteva artificii tehnice” pentru a acoperi neîndeplinirea ţintelor asumate: “Practic, în loc să taie cheltuielile bugetare ca urmare a neîncasării veniturilor prognozate la bugetul de stat, Victor Ponta le-a blocat. Vorbim de circa 2,3 miliarde de lei blocate. Al doilea truc este posibilitatea de a compensa datoriile faţă de firme cu datoriile acestor firme la bugetul de stat. Suma cu care se majorează veniturile şi cheltuielile prin operaţiunile de swap este de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Vorbim deci despre o economie artificială de 2,3 miliarde de lei de la blocarea cheltuielilor plus 1,2 miliarde de la operaţiunile de swap. Practic, o rectificare negativă de 3,5 miliarde de lei”.

Ialomiţianu consideră că aşa cum arată datele rectificării, reducerea CAS nu se poate face.