Consiliul Nediscriminare recomandă: Igor Dodon să aducă scuze publice pentru lezarea onoarei şi demnităţii Maiei Sandu

Fostul judecător Victor Orîndaş susţine că nu a mai văzut o astfel de hotărâre, care îl lasă pe pârât să decidă singur dacă îşi cere scuze sau nu.
Igor Dodon şi Maia Sandu
Igor Dodon şi Maia Sandu (facebook.com/D. Alaiba/newsmaker.com)

Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii a constatat vineri, 15 mai, că preşedintele Igor Dodon a instigat la discriminare şi a utilizat un discurs sexist în privinţa preşedintelui PAS Maia Sandu.

Decizia vine după ce, la 14 februarie 2020 în cadrul emisiunii “Preşedintele răspunde”, Igor Dodon a comentat iniţiativa PAS de semnare cu partidele de dreapta a unui Pact de neagresiune în felul următor: „Stimaţi bărbaţi de pe dreapta, a venit o doamnă cu o iniţiativă, da voi, ca nişte gentilmoni ce aţi făcut? Aţi trimis-o mai departe.”

Potrivit Consiliului Nediscriminare, declaraţiile şefului statului lezează demnitatea şi onoarea femeilor per ansamblu, promovând stereotipul că femeile ar avea nevoie de protecţie şi tutelă în sfera politică din partea bărbaţilor, inclusiv abordările patriarhale în societate cu tendinţa de a diminua egalitatea de gen şi a perpetua discursurile sexiste. Afirmaţiile lui Igor Dodon nu pot fi „considerate opinie politică”.

În concluzie, Consiliul recomandă preşedintelui Igor Dodon să aducă scuze publice pentru declaraţiile sexiste şi instigatoare la discriminare prin intermediul aceleiaşi modalităţi sau mijloace prin care au fost răspândite.

Mai mult, pe viitor acesta să depună toată diligenţa şi responsabilitatea în poziţiile sale publice şi să se abţină de la declaraţii sexiste şi instigatoare la discriminare.

Nu că ar fi o surpriză – ştim asta demult –, doar că acum acest lucru a fost constatat şi la nivel oficial, a declarat în context deputatul PAS Sergiu Litvinenco menţionând că toţi vor aştepta scuzele publice ale lui Igor Dodon. „Chiar dacă nu credem că asta îl va determina să-şi schimbe abordările…”

Consiliul acesta a făcut “recomandare” ca Igor Dodon să-şi ceară scuze. „Încă nu am văzut aşa decizie, care îl lasă pe pârât singur să decidă dacă îşi cere scuze sau nu”, a ţinut să sublinieze fostul judecător Victor Orîndaş.

Decizia Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii poate fi contestată în instanţă de judecată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe