Consiliul Procurorilor nu se va convoca în şedinţă la cererea ministrului de Interne. Năstase: CSP, ultimul bastion al regimului Plahotniuc

CSP a catalogat solicitarea lui Năstase de convocare a şedinţei pentru dispunerea investigaţiilor în privinţa lui Harunjen drept presiune şi a respins-o. Năstase afirma că CSP se pune în calea tragerii la răspundere a vinovaţilor.
Procuratura Generală, Chişinău
Procuratura Generală, Chişinău (deschide.md)

În contextul sesizării ministrului de Interne, Andrei Năstase, privind convocarea în şedinţă şi dispunerea investigaţiilor penale în privinţa lui Eduard Harunjen, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a informat, marţi, 9 iulie, că nu acceptă imixtiuni în activitatea instituţiei la cererea reprezentanţilor puterii legislative sau executive.

Potrivit unui comunicat, CSP susţine că acreditarea în spaţiul public a ideii de existenţă a unei solicitări de convocare a şedinţei instituţiei ar genera riscul depăşirii limitelor impuse de principiul separării puterilor în stat şi poate fi apreciat că un element de presiune asupra instituţiei.

Cu toate acestea, CSP a dat asigurări autorităţilor publice şi întregii societăţi că toate adresările înregistrate în corespondenţa instituţiei, care se referă la competenţele legal atribuite, inclusiv demersul lui Andrei Năstase, vor fi examinate cu respectarea deplină a garanţiilor prevăzute de principiul transparenţei, astfel încât cetăţenii să se informeze în timp util despre deciziile adoptate.

În replică, ministrul de Interne, Andrei Năstase, a ţinut să menţioneze că răspunsul CSP ar reprezenta „cântecul de lebădă al ultimului bastion al regimului autoritar şi oligarhic al lui Plahotniuc”.

„Nu pot privi nepăsător cum acest Consiliu se pune în calea aflării adevărului şi tragerii la răspundere a celor vinovaţi. CSP s-a mai acoperit încă o dată de ruşine. Cetăţenii R. Moldova merită mai mult decât o Procuratură aservită unui dictator fugar. Nu vom renunţa la lupta de a scoate Moldova cu totul din captivitate!”, a conchis Andrei Năstase.