Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat demisia şi o nouă urmărire penală a lui Ion Druţă

Ion Druţă, preşedintele CSJ din R. Moldova
Ion Druţă, preşedintele CSJ din R. Moldova (facebook.com)

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) revocaţi din funcţie la 27 septembrie, au reuşit să aprobe joi, 24 octombrie, cu majoritatea voturilor celor prezenţi demisia preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Ion Druţă, şi sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind pornirea urmăririi penale, reţinerea, aducerea silită, percheziţionarea, arestarea şi tragerea la răspundere penală a acestuia.

Preşedintele CSJ este bănuit de procurori de „amestec în înfăptuirea justiţiei” întrucât la percheziţiile efectuate în biroul judecătorului în dosarul privind îmbogăţirea ilicită ar fi fost găsit un înscris în care se conţineau indicaţii pe anumite dosare şi deciziile pe care judecătorii raportori urmau să le ia.

În noul dosar sunt vizaţi şi alţi judecători, în special de la CSJ care urmau să execute ordinele venite de la Druţă. Unii judecători vizaţi în sesizare sunt printre cei care au participat la organizarea Adunării Generale a Judecătorilor prin care actuala componenţă a CSM a fost revocată.

Pentru 25 octombrie este planificată convocarea unei alte Adunări Generale a Judecătorilor pentru a alege noi membri ai CSM.