Constantinescu: Comunismul n-a murit în '89. Toţi cei ce au condus România aveau trecut de spion sovietic sau nomenclaturist

La 27 de ani la Revoluţie, asupra istoriei noastre recente pluteşte o perdea de intoxicare şi fum. Se manipulează prin cuvinte ca Mineriadă, terorişti, dându-se false înţelesuri unor evenimente cruciale care au marcat destinul României. E timpul, aşadar, ca elitele intelectuale să scrie adevărata istorie a ţării, a explicat Emil Constantinescu.
Emil Constantinescu
Emil Constantinescu (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

La aproape 30 de ani de la Revoluţie elitele intelectuale ale ţării încă nu au reuşit să scrie istoria recentă a ţării, lucrurile nu au fost clarificate la nivel de concept, astfel că mulţi nu stiu, de exemplu, că Mineriada din iunie '90 nu a fost o mineriadă ci, mai degrabă, o acţiune de stat pregătită de SRI, că dictatura comunismului a continuat mulţi ani după '90 etc, a explicat miercuri fostul preşedinte al ţării, Emil Constantinescu.

Într-un discurs susţinut în cadrul unei dezbateri dedicate Mineriadei din 13-15 iunie 1990, organizată în cadrul Cafenelei critice, la Club A din Bucureşti, fostul şef al statului a remarcat că ne aflăm în situaţia ciudată în care istoria recentă a ţării o va scrie procuratura, şi asta nu fiindcă respectiva instituţie a avut această intenţie, ba chiar a făcut tot ce a putut 30 de ani să blocheze aflarea adevărului, ci fiindcă elita intelectuală a ţării nu şi-a asumat acest demers.

"Limitele comunismului în România se situează în 1992, sau chiar în 1996. Dacă ne uităm la nivelul anului 1996 cine condusese România, vom vedea că toţi cei ce conduseseră România aveau trecut fie de spion sovietic, fie de activist sau de membru în nomenclatura comunistă. Exemplul cel mai clar este consilierul prezidenţial pentru apărare şi siguranţă naţională al lui Ion Iliescu, Vasile Ionel, care conducea toată Administraţia Prezidenţială, şi care era "documentat spion sovietic", a declarat Constantinescu, arătând că şi la Finanţe a fost ministru din timpul lui Ceauşescu etc.

Implicarea multor persoane cu funcţii de răspundere face ca adevărul să nu fie aflat", a declarat Constantinescu.

Revenind la clarificare conceptelor, Constantinescu a explicat că în România s-a manipulat inclusiv prin cuvinte. Astfel, evenimentele din iunie 1990, când minerii s-au prăvălit asupra Capitalei chemaţi de Ion Iliescu, sunt impropriu numite Mineriadă, de fapt acest cuvânt "ascunde o acţiune de stat pregătită de SRI-ul condus de Virgil Măgureanu şi de Unitatea doi şi'un sfert", practic Securitatea Municipiului Bucureşti.

"Ar trebui renunţat la (cuvântul n.r.), se manipulează prin cuvinte, terorişti, mineriadă, cuvinte care simplifică şi manipulează. Minerii au fost manipulaţi, în primitivitatea lor", a explicat Constantinescu.

Fostul preşedinte a reamintit că acţiunea din iunie 1990 a fost una bine organizată şi concertată. Astfel, în Facultatea de Geologie au fost distruse exact birourile profesorilor care semnaseră un contra-apel în Adevărul la poziţia unor alţi profesori care îi criticaseră că au deschis balconul Universităţii.

"Minerii ştiau care e biroul meu, biblioteca mea. (...) De unde ştiau ei care era biroul meu, biroul profesorului Neagu.. pentru că numai unele birouri au fost distruse", a declarat Constantinescu.

"Aş vrea să revin la partea conceptuală. Trebuie hotărât caracterul, nu a fost o mineriadă. (...) Aşa se creează confuzie de aceea e important conceputul, aceste lucruri vin în sarcina elitelor intelectuale, nu putem lăsa procurorii să lămurească tot acest ansamblu întunecat care avea scopuri clare", a adăugat fostul preşedinte.

Cât despre aşa-numita Mineriadă din iunie 90, eveniment aparent nenecesar, având în vedere că în Piaţa Universităţii mai rămăseseră doar o mână de grevişti ai foamei, Constantinescu a explicat de ce a fost declanşată această oroare contra unor oameni ce nu reprezentau niciun pericol.

"Aveau nevoie de Mineriadă pentru că ei, în mentalitatea lor, trebuiau să aibă toată puterea - o vedeţi şi astăzi - nu doar o parte, îi deranjau acei câţiva protestatari. Doi, trebuia reinstaurată frica, pentru că Piaţa Universităţii reprezenta o manifestare a libertăţii. Tinerii din Piaţa Universităţii trebuiau nu doar înfricoşaţi ci făcuţi să părăsească ţara pentru că ei puteau construi. Trebuiau să plece din ţară pentru ca economia să rămân în mâinile foştilor securişti", a explicat Constantinescu.

Pentru ca toată această confuzie să se spulbere iar istoriei să i se redea demnitatea ei, elita intelectuală ar trebui să se aplece asupra perioadei şi să scrie istoria recentă a acestui popor.

"După părerea mea, facultatea de Ştiinţe Politice ar trebui să dea lucrări de licenţă, masterat, doctorat, unor tineri care să folosească metodele ştiinţifice, pentru că nu putem lăsa la mâna unor amatori sau a unor adunări care se fac anual, aceste lucruri ar trebuie studiate foarte atent, există documente, există toate documentele, acum din păcate sunt la procuratură", a mai adăugat Constantinescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne