Consumul de leguminoase reduce nivelul colesterolului

Un castron de linte furnizează 90% de acid folic din doza zilnica
Un castron de linte furnizează 90% de acid folic din doza zilnica (American Images Inc/Getty Images)

O porţie de leguminoase pe zi, cum ar fi mazărea, fasolea, năutul sau lintea, reduce în mod semnificativ colesterolul LDL sau cel „rău” şi riscul bolilor asociate cu acesta.

Leguminoasele reprezintă o opţiune sănătoasă şi ieftină de promovare a sănătăţii prin dietă. Consumul zilnic de leguminoase poate reduce în mod semnificativ nivelul de colesterol LDL sau cel „rău”, potrivit unui studiu canadian recent. Nu este important tipul de leguminoase ales, fie că este vorba de mazăre, năut, fasole sau linte, toate sunt bune atâta timp cât se formează obiceiul de a le consuma în fiecare zi.

În multe ţări din lume consumul de leguminoase în cantitate mare, nu este o obişnuinţă. În conformitate cu cercetătorii de la Spitalul St. Michael din Toronto, cei mai mulţi oameni din America de Nord ar trebui chiar să-şi dubleze consumul acestora.

Studiul, coordonat de Dr. John Sievenpiper de la divizia de Nutriţie Clinică a spitalului şi Risk Factor Modification Centre, evidenţiază că o porţie zilnică de leguminoase poate aduce schimbări pozitive la nivelulul colesterolului LDL, iar acest lucru ar putea duce la reducerea cu 5-6% a riscului de boli cardiovasculare, care sunt încă foarte răspândite.

Studiul a fost publicat în Canadian Medical Association Journal, şi arată că sunt suficiente 130 de grame (sau ¾ de cană) de legume pe zi pentru păstrarea sănătăţii cardiovasculare.

Lintea, fasolea, năutul şi mazărea au un indice glicemic (IG) foarte scăzut deoarece sunt descompuse foarte încet. Prin consumarea lor se poate chiar reduce aportul de proteine animale şi grăsimi nesănătoase cât şi a celor trans. „Avem atât de mult loc în alimentaţia noastră pentru a creşte aportul de legume şi a avea beneficii cardiovasculare - explică Dr. Sievenpiper - legumele joacă deja un rol în multe diete tradiţionale, inclusiv cea mediteraneană şi cea din Asia de Sud. Ca bonus, acestea sunt şi ieftine".

Studiul domnului Dr. Sievenpiper, a luat în considerare 26 de alte studii clinice randomizate şi controlate care au avut în vedere mai mult de 1.000 de participanţi. Rezultatele au arătat că bărbaţii sunt cei care beneficiază cel mai mult din consumarea leguminoaselor, cu o scădere remarcabilă a colesterolului LDL. Acest beneficiu major şi evident pe care l-au obţinut, în urma unei diete sănătoase este, probabil, din cauză că bărbaţii - mai ales atunci când sunt singuri - au tendinţa de a urma o dietă săracă, au subliniat cercetătorii.

Trebuie precizat că mulţi dintre voluntari au raportat că au suferit de dureri de stomac în primele etape ale studiului, dar tulburările au dispărut până la sfârşitul studiului.

Beneficiile leguminoaselor – chiar şi cele anti-colesterol - sunt cunoscute deja de mult timp şi sunt adesea recomandate persoanelor cu probleme de hiperglicemie. Ele sunt considerate mâncarea săracilor, dar sunt alimente complete, foarte utile în cazurile de surmenaj fizic şi intelectual sau debilitate. Pe scurt, ele sunt alimente sănătoase şi ieftine care, fără îndoială, ar trebui reevaluate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură