Contestaţie cu efect de dinamită la Curtea de Apel. Alegerile ar putea fi aruncate în aer

Partidul Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acţiune a contestat listele de semnături ale formaţiunilor politice pentru alegerile parlamentare. Practic, dacă magistraţii admit contestaţia, partidele vor fi eliminate din cursa electorală sau vor trebui s-o ia de la capăt cu strânsul de semnături, presupunând că aceasta s-ar permite.
Stampila de vot pentru alegeri
Stampila de vot pentru alegeri (youtube.com)

Curtea de Apel Bucureşti va judeca joi contestaţia depusă de Partidul Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acţiune (A.C.A.S.A) faţă de deciziile Biroului Electoral Central (BEC) cu privire la admiterea listelor depuse de PSD, PNL, UDMR, ALDE, PMP, PRU, PANR, USR.

ACASĂ a contestat atât la Biroul Electoral Central şi la Curtea de Apel Bucureşti dovezile eliberate de BEC cu privire la depunerea listelor de susţinători conform legii. Acestea nu sunt conforme cu normele electorale în vigoare şi, în plus, încalcă Constituţia întrucât sunt liste de susţinători ai partidelor, nu ale candidaţilor partidelor, susţin reprezentanţii A.C.A.S.A.

"Legea electorală 208/2015 stabileşte fără echivoc faptul că Biroul Electoral Central preia liste de susţinători ai listelor de candidaţi, NU de susţinători ai Partidului, aşa cum este cazul în ce priveşte dosarele celor 8 mari partide. Curtea Constituţională, la rândul ei, a decis: semnăturile de susţinere se dau pentru candidaţi, fie independenţi, fie pe liste de partid, fără discriminare. Acest lucru implică dincolo de orice dubiu faptul că listele de candidaţi trebuie să fie cunoscute printr-o formă sau alta electoratului înainte de începerea campaniei de strângere de semnături.", scriu reprezentanţii partidului, în comunicatul de presa remis Epoch Times.

A.C.A.S.A. mai reaminteşte că în România anului 2016 instituţiile statului se află în disoluţie, iar parlamentul duce în derizoriu actul legiferării. Pe acest fundal, încrederea în instituţii se află aproape de nivelul zero, normele legale sunt încălcate cu nonşalanţă de marii actori politici, demnitari şi funcţionari.

"După ce noua lege a partidelor a aruncat praf în ochii cetăţenilor permiţând înfiinţarea unui partid cu trei persoane, dar în acelaşi timp înăsprind condiţiile de participare la alegeri, prin creştere numărului de semnături necesare, legea electorală este total ignorată în pragul alegerilor parlamentare întrucât marile partide nu au oameni curaţi pe care să îi înscrie în cursă, aşteptând până în ultimul moment să comunice numele acestora.

Acum nu mai mult de un an aplicarea metodei “merge şi aşa” a culminat cu pierderea de vieţi omeneşti şi ne-am promis că nu mai tolerăm nicio acţiune care pune în prim plan sloganul “merge şi aşa”, cu atât mai mult in procesul electoral fundamental, alegerile parlamentare.

Suntem conştienţi că admiterea contestaţiei noastre înseamnă eliminarea din competiţia electorală a acestor partide, dar să nu uităm, ei sunt autorii legii, o lege contestată de societatea civilă, o lege care nu a cunoscut controlul de constituţionalitate.

ACASĂ contestă toate candidaturile depuse în teritoriu de aceste partide şi invităm toţi cetăţenii de bună credinţă, candidaţii independenţi să folosească acest instrument democratic în circumscripţia lor.", se mai precizează în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne