Contre între SUA şi Rusia cu privire la respectarea Tratatului asupra Forţelor Nucleare Intermediare

Secretarul american al Apărării Leon Panetta (S), împreună cu Şeful Statului Major, gen. Martin Dempsey, 14 august 2012 la Pentagon
Secretarul american al Apărării Leon Panetta (S), împreună cu Şeful Statului Major, gen. Martin Dempsey, 14 august 2012 la Pentagon (PAUL J. RICHARDS / AFP / GettyImages)

Şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a avut o discuţie telefonică joi cu generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major Interarme al SUA, în cadrul căreia au discutat pe marginea respectării Tratatului asupra Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a situaţiei din Ucraina, precum şi alte chestiuni de actualitate, a informat serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării.

Gherasimov a informat partea americană că Moscova are de gând să îşi menţină angajamentul de a respecta prevederile Tratatului asupra Forţelor Nucleare Intermediare, după ce Washingtonul a acuzat Rusia de încălcarea acordului.

"Gherasimov a reafirmat angajamentul Rusiei de a îndeplini prevederile tratatului cu privire la rachete cu rază medie", i-ar fi transmis generalul rus lui Martin Dempsey într-un apel telefonic, potrivit agenţiei ruse de ştiri RIA, citată de Reuters.

Acuzaţiile de la Washington au sporit tensiunile dintre cei doi foşti adversari din timpul Războiului Rece. Relaţiile dintre Rusia şi SUA sunt, în acest moment, în cel mai tensionat punct de la căderea Uniunii Sovietice din 1991.

Washingtonul susţine că Rusia a încălcat tratatul ratificat în 1988 care a fost proiectat pentru a elimina rachete de croazieră lansate de la sol, cu raze de 500 până la 5,500 km.

SUA a solicitat discuţii la nivel înalt din partea Rusiei pentru a discuta despre respectarea prevederilor tratatului de către Kremlin. Nu este clar dacă a fost parte a acestor discuţii conversaţia dintre generalul Gherasimov şi generalul Dempsey.

Ministerul de Externe al Rusiei a negat acuzaţiile americanilor pe care le-a catalogat drept "nefondate", şi a transmis că are propriile sale plângeri împotriva SUA legate de respectarea prevederilor tratatului.

Washingtonul nu a dat niciun detaliu asupra modului în care Kremlinul ar fi încălcat tratatul, dar publicaţia New York Times a raportat în ianuarie că SUA şi-a informat partenerii săi din NATO că Rusia a testat o rachetă de croazieră lansată de la sol.