Copiii şi tinerii cu dizabilităţi din R. Moldova sînt ajutaţi să se integreze în societate

(photos.com)

Peste 160 de copii şi tineri cu dizabilităţi şi familiile acestora au beneficiat şi continuă să beneficieze de asistenţă şi suport la domiciliu prin intermediul proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru dezvoltarea durabilă a serviciilor comunitare pentru persoane cu dizabilităţi”, finanţat de Uniunea Europeană.

Proiectul a fost implementat de Asociaţia Keystone Moldova pe parcursul a doi ani cu un buget de peste 270 mii de euro. Totalurile proiectului au fost făcute în cadrul conferinţei naţionale „Parteneriatul – modalitate eficientă de cooperare în asigurarea incluziunii persoanelor cu dizabilităţi”, care a avut loc astăzi la Chişinău.

La eveniment au fost prezenţi şeful Delegaţiei UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai autorităţilor publice şi locale, ai societăţii civile, lucrători din domeniul social şi părinţi ai persoanelor cu dizabilităţi.

În discursul său, directorul executiv al proiectului Ludmila Malcoci a subliniat faptul că în cadrul proiectului, în parteneriat cu autorităţile publice locale, a fost dezvoltat Serviciul social „Echipa mobilă” în cinci raioane din ţară: Anenii Noi, Sîngerei, Făleşti, Ungheni şi Orhei.

„Echipele mobile oferă asistenţă socială la domiciliu persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor lor din localităţi izolate, cu acces limitat la servicii, în funcţie de necesităţile individuale ale fiecăruia: asistenţă şi consiliere psihologică, servicii medicale şi de reabilitare/recuperare (kinetoterapie), instruire specială în scopul dezvoltării abilităţilor pentru o viaţă independentă în comunitate etc.”, a specificat Ludmila Malcoci.

Astfel, cele cinci echipe au facilitat accesul la servicii educaţionale pentru 30 de persoane cu dizabilităţi, la servicii sociale - pentru 55 şi la servicii medicale – pentru 72 de persoane. Totodată, din sursele proiectului au fost instruiţi 80 de manageri şcolari, cadre didactice de sprijin şi pedagogi de la ciclul primar din 12 şcoli.

„Suportul Echipei mobile este foarte oportun pentru a integra copiii cu dizabilităţi în societate. Cu suportul echipei au fost integraţi mai mulţi copii în grădiniţe şi şcoli, iar în unele cazuri a fost prevenită instituţionalizarea, a remarcat, la rîndul său, preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma.

Potrivit datelor statistice, prezentate în cadrul evenimentului de Vasile Cuşca, şef de direcţie la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în R. Moldova sînt înregistrate 183859 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 27674 – cu dizabilităţi severe, 121240 – cu dizabilităţi accentuate şi 34945 – cu dizabilităţi medii.