Corbyn se scaldă în ape tot mai tulburi. Acuzat de antisemitism

Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie a fost acuzat că a făcut remarci “ofensatoare” comparând acţiunile guvernului israelian cu cele ale grupului jihadist Statul Islamic. Corbyn, care era deja pus la zid, susţine că a fost înţeles greşit.
Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn.
Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn. (Captură Foto)

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, s-a aflat joi din nou în centrul unor critici puternice, fiind acuzat că a făcut remarci antisemite într-un comentariu la adresa guvernului israelian şi a extremiştilor din grupul Statul Islamic.

“Prietenii noştri evrei nu sunt mai responsabili pentru acţiunile Israelului sau ale guvernului Netanyahu decât sunt prietenii noştri musulmani pentru acţiunile comise de diverse organizaţii sau aşa-zise state Islamice”, a precizat Corbyn.

Partea ciudată a declaraţiei sale, despre care unii au precizat că ar compara Ierusalimul cu o organizaţie teroristă, a constat în faptul că liderul laburist a făcut aceste remarci în timp ce se referea la rezultatele unei anchete privind antisemitismul prezent în rândurile laburiştilor.

Corbyn a afirmat că mesajul său nu a fost acela de a trasa o legătură între Israel şi Statul Islamic.

Rabinul şef din Marea Britanie, Ephraim Mirvis, nu a fost prea convins de intenţia acestuia şi a declarat: “Comentariile liderului Partidului Laburist, indiferent care ar fi fost intenţia lor, sunt ofensive şi în loc să reconstruiască încrederea în sânul comunităţii evreieşti, ele vor cauza probabil temeri chiar şi mai mari”.

Parlamentara Ruth Smeeth a declarat, la rândul, ei că Jeremy Corbyn nu a intervenit atunci când a fost hărţuită la un miting de către un participant care a bombardat-o cu insulte antisemite.

“Îi cer lui Jeremy Corbyn să demisioneze imediat şi să facă loc unei persoane cu coloană vertebrală care să înfrunte rasismul şi antisemitismul din partidul nostru şi din ţara noastră”, a declarat ea.

În ciuda acestor critici, ancheta independentă a descoperit că Partidul Laburist “nu este inundat de antisemitism, islamofobie sau alte forme de rasism”, dar a făcut apel la legiuitori să se abţină să facă trimiteri la nazism când discută despre evenimente curente, în special despre cele din Cisiordania şi Fâşia Gaza. În plus, ancheta a mai susţinut că “o atmosferă ocazional toxică este în pericol să submineze libertatea de exprimare din sânul partidului”.

Controversa de joi a fost gaz pe foc pentru cei care doresc demisia lui Corbyn. Liderul laburist a pierdut deja un vot de încredere la începutul acestei săptămâni şi a suferit o altă înfrângere după ce britanicii au ales ca ţara să părăsească Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Corbyn a declarat miercuri, într-un discurs adresat susţinătorilor săi în Londra, că nu renunţă la funcţia de lider al laburiştilor chiar dacă s-au făcut presiuni pentru a-şi da demisia.