Coreea de Nord lansează rachete sol-mare. Seul amână amplasarea THAAD

Coreea de Nord a lansat, joi, ceea ce păreau să fie câteva rachete sol-mare în largul coastei sale estice, a declarat armata sud-coreeană, la o zi după ce Seulul a amânat finalizarea amplasării unui controversat sistem antirachetă american.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Cele mai recente lansări dintr-o serie de teste de rachete efectuate de regimul comunist nord-coreean şi care sfidează presiunea mondială de restrângere a programului său de arme, au avut loc la mai puţin de o săptămână după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva Phenianului.

Coreea de Sud a declarat miercuri că va amâna instalarea ultimelor componente ale sistemului american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), a cărui desfăşurare pe teritoriul sud-coreean a înfuriat Coreea de Nord şi principalul său aliat, China, pe fondul unor semnale privind relaxarea tensiunilor dintre cele două state.

Totuşi, SUA a declarat în repetate rânduri că obiectivul instalării sistemului THAAD în Coreea de Sud este acela de a descuraja un potenţial atac nord-coreean.

Rachetele au fost lansate joi dimineaţă din oraşul nord-coreean de coastă Wonsan şi au zburat pe o distanţă de aproximativ 200 km, a precizat într-o declaraţie Biroul Statului Major al armatei sud-coreene.

Sub conducerea dictatorului Kim Jong-un, Coreea de Nord a desfăşurat teste de rachete într-un ritm fără precedent, în procesul său de dezvolare de rachete balistice intercontinentale capabile să transporte o încărcătură nucleară şi să lovească teritoriul SUA.

Comparativ cu diferitele tipuri de rachete balistice testate recent de Phenian, rachetele lansate joi sunt considerate a avea o natură mai defensivă, proiectate pentru a contracara diverse ameninţări, precum nave de luptă inamice.

Coreea de Nord a dezvăluit un număr de arme noi la o paradă militară masivă ce a avut loc în 15 aprilie cu ocazia aniversării zilei de naştere a fondatorului regimului comunist nord-coreean. De atunci, Phenianul a testat o parte din acele rachete.

“Un nou tip de rachetă sol-mare, echipată cu patru canistre de lansare, a fost dezvăluită la paradă”, a declarat Kim Dong-yub, expert militar la Universitatea Kyungnam din Seul. “Cred că acest tip de rachetă a fost folosit astăzi”.

Amplasarea sistemului THAAD amânată

Lansarea de joi reprezintă cel de-al patrulea test de rachetă desfăşurat de Phenian de la investirea oficială, în 10 mai, a preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, care a promis că se va implica într-un dialog cu vecinii din Nord. Moon a declarat că doar sancţiunile şi presiunea aplicate asupra Coreei de Nord au reuşit să soluţioneze ameninţarea tot mai mare reprezentată de programul nord-coreean de arme nucleare şi rachete.

Moon a promis, de asemenea, că va revizui amplasarea sistemului THAAD în ţara sa, decisă de guvernul predecesoarei sale Park Geun-hye. Miercuri, Cabinetul lui Moon a declarat că instalarea a patru lansatoare suplimentare va fi oprită până la finalizarea unei evaluări a impactului sistemului asupra mediului.

Două din cele şase lansatoare ale bateriei THAAD, precum şi radarul cu rază mare de acţiune al sistemului, faţă de care China a manifestat temeri că ar putea destabiliza echilibrul securităţii regionale, au fost deja instalate într-o locaţie în oraşul sud-estic Seongju. Elementele respective vor rămâne acolo, a precizat conducerea sud-coreeană.

Amplasarea sistemului THAAD a declanşat proteste în Coreea de Sud şi un răspuns dur în China împotriva companiilor sud-coreene.

Publicaţia The Global Times, aparţinând Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez, a precizat într-un editorial că indiferent de rezultatul studiului pentru mediu, anunţul Coreei de Sud ar putea reduce tensiunile.

“Evident, presiunea plasată de China asupra Coreei de Sud are efect. Voinţa Seulului a fost zguduită. Totuşi, atitudinea nu este totul. Fără soluţionarea problemei THAAD, pagubele produse de sistem asupra relaţiilor bilaterale nu vor dispărea".

China va lucra cu Rusia pentru contracararea sistemului THAAD, a adăugat The Global Times.

China nu făcut o declaraţie oficială cu privire la ultimul test nord-coreean.