Coreea de Sud amplasează lansatoare antirachetă americane. Ciocniri între poliţie şi opozanţi anti-THAAD

Mii de poliţişti şi manifestanţi s-au ciocnit joi într-un sat din Coreea de Sud în timp ce guvernul din Seul a instalat ultimele patru lansatoare ale sistemului antirachetă american THAAD, al cărui scop declarat este protejarea ţării împotriva ameninţărilor Phenianului.
Ciocniri violente între poliţie şi opozanţi ai amplasării sistemului american THAAD în Seongju, Coreea de Sud, 7 septembrie 2017.
Ciocniri violente între poliţie şi opozanţi ai amplasării sistemului american THAAD în Seongju, Coreea de Sud, 7 septembrie 2017. (Captură Foto)

Ministerul sud-coreean al Apărării a confirmat miercuri că lansatoarele vor fi instalate pe un fost teren de golf în apropierea localităţii Seongju, la aproximativ 217 km sud de Seul. Două lansatoare şi un radar puternic sunt deja instalate la faţa locului, ca parte a sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defence).

Aproximativ 38 de manifestanţi au fost răniţi în ciocnirile ce au avut loc, joi, cu forţele de poliţie, iar 21 au fost transportaţi la spital, potrivit declaraţiilor unui oficial al Secţiei de Pompieri din Seongju. Nouă dintre răniţi se află în stare gravă, a declarat Kim Jin-hoon.

Luni dimineaţă, aproximativ 8.000 de poliţişti sud-coreeni au fost trimişi în satul Soseong-ri, care se află de-a lungul şoselei ce duce spre terenul de golf, pentru a sparge o blocadă formată din 300 de săteni şi membri ai unor grupuri civice care se opun instalării sistemului THAAD în Coreea de Sud.

Decizia de a amplasa sistemul THAAD, care este proiectat să doboare rachete de rază lungă şi medie aflate în timpul zborului, a atras obiecţii puternice din partea Chinei, care consideră că radarul sistemului antirachetă ar putea fi folosit pentru a spiona o zonă mare a teritoriului său şi ar putea destabiliza echilibrul regional din punct de vedere al securităţii.

Ministerul sud-coreean al Apărării a precizat că amplasarea sistemului THAAD este necesară din cauza ameninţării iminente din partea Coreei de Nord, care a lansat numeroase rachete de când preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a fost învestit oficial în luna mai.

În urmă cu câteva zile, Phenianul a desfăşurat cu succes cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear. Regimul nord-coreean a afirmat că a testat o bombă cu hidrogen capabilă să fie montată pe o rachetă balistică de rază lungă. Testul a atras un val de condamnări internaţionale şi a amplificat temerile în regiune, şi nu numai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe