Corina Creţu: La Bruxelles există temerea ca România să nu ajungă precum Grecia. Posibil infringement la orizont

De luni de zile, societatea civilă avertizează că programul populist al PSD-ului - corelat cu jaful din banul public - ar putea duce România în faliment. Se pare că nu doar românii se tem ci şi oficialii de la Bruxelles, care cer Guvernului Grindeanu să explice de unde va scoate bani pentru măririle de salarii şi pensii angajate.
Corina Creţu
Corina Creţu (Epoch Times România)

La Bruxelles există temerea ca România să nu ajungă precum Grecia, a declarat luni comisarul european Corina Creţu, în cadrul unui interviu acordat Europa FM. Pe fundalul acestei îngrijorări, Comisia Europeană aşteaptă dovezi de la autorităţile din Bucureşti că poate susţine creşterile salariale şi de pensii angajate şi că nu va depăşi un deficit bugetar de 3 la sută. În caz contrar, România ar putea intra în procedură de deficit bugetar excesiv, ceea ce presupune măsuri restrictive din partea Comisiei.

”Domnul prim-ministru (Sorin Grindeanu – n.r.) i-a dat asigurări domnului Moscovici (Pierre Moscovici – comisar European pentru afaceri economice- n.r.) că se fac calcule, astfel încât acest proiect ambiţios de mărire a salariilor să se încadreze în final în acest deficit bugetar de 3 la sută. Comisia Europeană aşteaptă documentaţia din partea Guvernului României. În această etapă suntem – în ce măsură aceste măriri de salarii sunt sustenabile şi se poate îmbunătăţi viaţa oamenilor, în paralel cu menţinerea acestor reguli. Pentru că am avut cazul Greciei şi Comisia Europeană are aceste temeri. Spania, Portugalia au intrat în criză. E important să nu ajungem şi noi la fel. Bani, creştere economică avem. Dar să vedem cât de sustenabile sunt aceste propuneri de măriri salariale, astfel încât să nu intrăm pe procedură de infringement, de a fi puşi sub observaţie pentru felul în care depăşim sau nu deficitul bugetar”, a declarat Corina Creţu, în interviul acordat Europa Fm.

Reamintim că, recent, Comisarul european pentru Afaceri economice şi Financiare, Pierre Moscovici i-a scris ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, pentru a-i comunica faptul că aşteaptă măsuri credibile pentru a rămâne în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB. În opinia oficialilor de la Bruxelles, după majorarea salariilor şi a pensiilor, România va ajunge în acest an, la un deficit bugetar de 3,6 % din PIB şi de 3,9 % în 2018, considerabil peste ţinta angajată.

Articolul integral poate fi citit aici

Mai amintim în context că, recent, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Reza Baqir a atras atenţia că implementarea tuturor măsurilor din programul de guvernare promise în campania electorală de PSD ar prezenta un cost suplimentar de 5,5% din PIB până în 2020 şi că, pentru anul în curs, FMI estimează că, dacă nu se iau alte măsuri în afară de cele incluse deja în buget, deficitul proiectat va fi de 3,7% din PIB, cam cât estimează şi CE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne