Corpul de Control al premierului: Companiile de stat care nu aduc fonduri la buget trebuie desfiinţate sau transformate în instituţii publice

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"Companiile de stat - încă numeroase şi aflate în poziţii cheie ale economiei naţionale, inclusiv în situaţie de monopol - trebuie să devină o sursă de venit pentru bugetul de stat, nu doar pentru angajaţii acestora sau pentru companiile private care lucrează cu companiile de stat", transmite Corpul de Control al premierului, pe Facebook.

"În situaţia în care o companie de stat nu face decât să administreze fonduri de la bugetul de stat, în loc să aducă fonduri la buget, aceasta va trebui să fie desfiinţată sau să fie transformată în instituţie publică. Acestea sunt obiectivele pe care le va urmări Corpul de Control al Primului ministru în acţiunile de verificare a companiilor de stat, aşa cum sunt controalele de la CNI şi CNADR, aflate în curs", mai informează staff-ul premierului.

Postarea reprezentanţilor Corpului de Control al premierului se încheie cu un link către un articol al Otiliei Nuţu, expert în politici energetice, articol dedicat modificărilor făcute de Guvern la Ordonanţa 109 privind guvernanţa corporativă a companiilor de stat.

"Unul din puţinele lucruri concrete şi imediate pe care le poate face un guvern tehnocrat, cu mandat limitat la câteva luni, poate fi îmbunatăţirea unor chestiuni de guvernanţă şi de funcţionare a administraţiei", scrie Otilia Nuţu.