Corpul nostru ne atenţionează dacă bem prea multă cafea. Iată semnalele

 Ceaşcă cu cafea.
Ceaşcă cu cafea. (pixabay.com)

După o ceaşcă de cafea, multe persoane adorm brusc dar multe altele rămân treze timp de ore întregi: acest lucru se datorează faptului că sensibilitatea la cofeină este diferită şi, prin urmare, fiecare persoană reacţionează într-un anumit mod. Dar, atunci când se exagerează cu cafeina, organismul înţelege şi trimite semnale clare, cărora ar trebui să li se acorde toată atenţia, pentru a atenua potenţialele efecte negative.

Nervozitate excesivă

Cafeaua nu este doar un stimulent al sistemului nervos central, ci blochează şi receptorii de adenozină, mărind în acelaşi timp adrenalina, dopamina şi glutamatul. Un amestec de reacţii care pot declanşa anxietate, nervozitate, iritabilitate şi chiar izbucniri de furie, precum şi creşterea frecvenţei ritmului cardiac.

Remediul: „Consumul de cafea decofeinizată poate ajuta cu siguranţă, deoarece reduce, dar nu elimină în totalitate, aportul de cofeină. Cei care au boli de inimă ar trebui să evite consumul de cafea”, sugerează profesorul Michael Yassa, profesor de Neurobiologie Comportamentală de la Universitatea din California, Irvine.

Scăderi de energie în timpul zilei

Pentru a scăpa de oboseală, mulţi dintre noi folosesc cafeina. Numai că, atunci când trece efectul, se riscă colapsul, fapt confirmat de un studiu publicat în 2012 în revista Neuropsychopharmacology, care a subliniat faptul că, uneori, cafeina ar avea capacitatea de a reduce productivitatea la locul de muncă.

Remediul: „Mulţi oameni se bazează pe doza de cofeină pentru a rămâne atenţi pe parcursul zilei, însă, în realitate aceasta este o "energie falsă ". Numai alimentele pot oferi organismului combustibilul de care are nevoie”, avertizează Jenna Braddock, nutriţionistă sportivă.

Vizite frecvente la baie

Cofeina este un diuretic, ceea ce înseamnă că poate creşte frecvenţa urinărilor. Riscul de deshidratare a corpului creşte, mai ales dacă nu se consumă apă suficientă. S-a demonstrat, de asemenea, cum cafeaua (inclusiv decofeinizată) are, de asemenea, un efect laxativ asupra a aproximativ 30% dintre persoanele consumatoare, cu toate că oamenii de ştiinţă nu ştiu exact de ce se întâmplă acest lucru şi presupun că poate fi cauzat de acidul din cafea care stimulează intestinul şi colonul.

Remediul: în caz de deshidratare, dr. Braddock sugerează „să se adauge întotdeauna o gustare sănătoasă la ceaşca de cafea, deoarece încetineşte trecerea băuturii prin stomac şi tractul digestiv, până la vezica urinară”, în timp ce pentru efectul laxativ sfatul este să alegeţi cafelele mai închise la culoare, care sunt mai puţin acide şi conţin mai puţină cofeină.

Contracţii continue ale pleoapelor

Potrivit National Institutes of Health, cofeina este printre primele trei cauze de contracţie a pleoapei, în timp ce un studiu efectuat de York University, a arătat cum cofeina stimulează eliberarea de serotonină şi noradrenalină, doi neurotransmiţători care cresc reactivitatea în muşchi şi nervi .

Remediul: eliminaţi cafeaua şi creşteţi aportul de apă.

Tulburări de somn

Ştiinţa atribuie cafelei capacitatea de a sabota somnul, distrugându-i calitatea şi cantitatea, afectând ritmul circadian, ceea ce îngreunează adormitul. „Somnul este fundamental pentru fiecare aspect al funcţiei cognitive - subliniază profesorul Yassa - astfel încât orice beneficiu posibil datorat cafeinei ar fi şters imediat din cauza lipsei de odihnă adecvate.”

Remediul: chiar dacă nu este valabil pentru toţi, deoarece răspunsul organismului la consumul de cafeină variază foarte mult de la individ la individ, sfatul general ar fi evitarea consumului de cafea după ora 16, astfel încât să se evite orice impact asupra orelor de somn.

Mai multe informaţii: 6 Physical Symptoms That Mean You're Drinking Too Much Coffee, Effect of caffeine on self‐sustained firing in human motor units, Coffee and other stimulant drugs may cause high achievers to slack off: UBC study

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură